Europa Vandaag: Lukt het de EP-commissie LIBE om grenzen te stellen?

dinsdag 31 januari 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Uniform van Europese Grenswacht © Europese Unie, 2016. Foto: Boryana Katsarova

Lukt het de EP-commissie LIBE om grenzen te stellen?

De EP-commissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE) vergadert vandaag in Brussel. De hele dag is gereserveerd voor een gesprek waar onder andere vertegenwoordigers van de Europese Commissie bij aanschuiven, maar ook vertegenwoordigers van Frontex.

De agenda loopt uiteen van cyberbeveiliging binnen de Europese instellingen (waar Nederlandse Europarlementariër Sophie in 't Veld afgelopen december nog een verwant kritisch rapport over naar buiten bracht), tot de grenscontroles bij Noord-Macedonië vanwege de migrantenstroom.

Opvallend is dat de commissie met hun eregasten achter gesloten deuren zal spreken over het onderzoek dat OLAF deed naar de selectieprocedure voor de uitvoerend directeur van Frontex. De vorige directeur, Fabrice Leggeri, is met veel commotie vertrokken vanwege wangedrag bij het agentschap.


 
Tijdelijk gebouw Eerste Kamer (Foto gemaakt door Kevin Bergenhenegouwen)
Bron: © Kevin Bergenhenegouwen

Nederland neemt de rechtsstaat in de Westelijke Balkan onder de loep

De Eerste Kamercommissies Europese Zaken en Justitie en Veiligheid gaan vandaag in gesprek met rapporteurs uit de Tweede Kamer over de rechtsstatelijke ontwikkelingen binnen de Europese Unie. De ministers van Buitenlandse Zaken en Binnenlandse Zaken zijn ook uitgenodigd.

Het debat zal gaan over rechtsstaat, democratie en fundamentele rechten in de EU. Zo zal naar alle waarschijnlijkheid de Poolse rechtsstaat en de uitkering van EU-subsidies aan dat land de revue passeren, maar ook Hongarije en de spanningen tussen Kosovo en Servië vergen aandacht tijdens het gesprek. De uitbreiding van de Unie in de Westelijke Balkan komt dus ook aan bod.


En verder...

presenteert de Europese Rekenkamer vandaag een rapport over de interne elektriciteitsmarkt van de EU. Heeft de aanpak van de Commissie en ACER (Agency for Energy Regulators) bijgedragen aan het functioneren van deze markt?

ontmoeten de Eurocommissarissen Gabriel van Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Jeugd en Onderwijs en Sinkevičius van Milieu de CEO van L'Óreal, Nicolas Hieronimus, in Brussel.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

31 januari

Europees Parlement

Commissie LIBE

31 januari

Eerste Kamer

Commissies EUZA en J&V

31 januari

Europese Rekenkamer

Rapport over elektriciteitsmarkt

31 januari

Europese Commissie

Ontmoeting met Nicolas Hieronimus