Ronald Kroeze: ‘Inzicht in historische context cruciaal voor aanpak corruptie’

Kennis van het verleden is cruciaal voor de aanpak van corruptie, zo stelde Ronald Kroeze op donderdag 26 januari in radioprogramma BNR’s Big Five. Kroeze is parlementair historicus en directeur van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis (CPG) aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij was een uur lang te gast bij het programma van BNR Nieuwsradio, dat in het teken stond van de strijd tegen corruptie.

Hoe moeten we het ontslag wegens corruptie van tientallen Oekraïense bestuurders duiden? Wat is de relatie tussen nieuwe anti-corruptiewetgeving in de VS en de Nederlandse Lockheed-affaire waarbij Prins Bernhard betrokken was in de jaren zeventig?

Historicus Ronald Kroeze besprak in het radioprogramma BNR’s Big Five van BNR Nieuwsradio de geschiedenis en actualiteit van corruptie. Hij legde daarbij uit hoe de moderne definitie van corruptie - het gebruiken van publieke middelen voor privaat gewin - samenhangt met de opkomst van de liberale parlementaire-democratie en de verwachting dat daarmee corruptie een probleem van het verleden of het buitenland was geworden. Ook besprak hij hoe de opkomst van de ‘ondernemende overheid’ en het grote vertrouwen in de markt en internationale handel rondom het einde van de Koude Oorlog aan de wieg stonden van veel anti-corruptiemaatregelen, en tegelijkertijd nieuwe risico’s op corruptie met zich meebrachten.

Ronald Kroeze is auteur van meerdere boeken over de politieke geschiedenis van corruptie en corruptiebestrijding, waaronder ‘Anticorruption in History’ (Oxford University Press 2018). Momenteel coördineert hij ook het NWO-project ‘Colonial Normativity’ over de rol van corruptie in de geschiedenis van Nederlands-Indonesische relatie. Het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis besteedde in het recent uitgekomen boek over politiek in de lange jaren zeventig - Grote idealen, smalle marges (Boom 2022) - aandacht aan de Lockheed-affaire.

Meer weten? Beluister de aflevering ‘Strijd tegen corruptie’.