Europa Vandaag: de ene na de andere Raad

maandag 12 december 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Informal video conference of Foreign Affairs Ministers on the situation in Ukraine
Bron: The Council of the European Union

Ogen gericht op het buitenland

Een volle dag voor de ministers van Buitenlandse Zaken. Op de agenda van de Raad Buitenlandse Zaken, die vandaag bijeen komt onder leiding van Josep Borrell, staan een hoop hoofdpijndossiers. Naast veelgeziene gast op de agenda 'de Russische agressie tegen Oekraïne', buigen de ministers zich ook over de situatie in Iran. Tel daar onderwerpen zoals de Europese Vredesfaciliteit en het Zuidelijk Nabuurschap bij op en je hebt een vol programma.

Voorafgaand aan deze volgeplande Raad vindt er ook nog een ministeriële bijeenkomst van het Oostelijk Partnerschap plaats, waarbij ook de ministers van Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Moldavië en Oekraïne aansluiten. Het Oostelijk partnerschap is een samenwerkingsverband tussen de EU en zes landen. De snelle rekenaar ziet dat er vandaag maar vijf landen zullen aansluiten. Dat komt omdat Belarus ontbreekt. Officiëel is dit land ook lid van de groep, maar de verhoudingen tussen de EU en Belarus zijn dit jaar - op zijn zachtst gezegd - verslechterd. De nauwe samenwerking tussen de Belarussische Loekasjenko en Poetin zijn bij de EU in het verkeerde keelgat geschoten en de EU heeft daarom al verschillende sancties opgelegd tegen het land. Het lijkt er niet op dat de relatie op de korte termijn zal gaan verbeteren en daarom sluit Belarus ook niet aan bij deze bijeenkomst.


 
tractor op akker
Bron: The Council of the European Union

Hoe houden we het een beetje betaalbaar?

Ook de ministers van Landbouw zijn vandaag in Brussel te vinden. Het is de tweede dag van de Raad Landbouw en Visserij. Eerder berichtte deze rubriek al over spanningen rondom visserijrechten die te verwachten waren bij de Raad. Ook aan de landbouwkant staan genoeg spannende dingen te gebeuren deze Raad, onder meer met de vraag: hoe houden we het een beetje betaalbaar? Als gevolg van de aanhoudende oorlog in Oekraïne zijn de prijzen op de landbouwmarkt enorm omhoog geschoten, wat voor grote problemen zorgt bij de lidstaten. Dit dilemma in een keer oplossen zal de ministers niet lukken bij deze Raad, maar ze zullen zeker een poging doen vandaag.

Voor Nederland is het Europees landbouwbeleid (GLB) op dit moment ook een gevoelig onderwerp. Nederland is namelijk een van de laatste lidstaten van wie het Nationaal Strategisch Plan voor het GLB moet worden goedgekeurd, maar de Commissie is kritisch. Zo is Nederland toch een beetje het buitenbeentje bij deze Raad.


 
Europees Parlement, Straatsburg
Bron: PDC

Nog maar één keer verhuizen (dit jaar dan)

Voor de laatste keer dit jaar zal het verhuiscircus van het Europees Parlement plaatsvinden. Deze week is er namelijk weer plenaire vergaderweek in Straatsburg. Een echt laatste keer verhuizen zal het echter niet zijn; de discussie over de zetelkwestie van het Europees Parlement blijft zowel actueel als muurvast. Europarlementariërs kunnen dus ook in 2023 weer uitkijken naar hun ritjes tussen Straatsburg en Brussel.

Als iedereen gesetteld is in de Franse stad zal vanaf 5 uur 's avonds de plenaire week écht beginnen met verschillende debatten. Er is voor ieder wat wils: van een debat over gelijke rechten voor personen met een handicap tot aan de uitkomst van de klimaattop COP27 die een tijdje terug plaatsvond in Egypte.


En verder...

Vergaderen er een hele reeks aan EP-commissies, waaronder de commissies Economische en monetaire zaken en Werkgelegenheid en sociale zaken, waarbij Nederlands Europarlementariër Samira Rafaela als rapporteur spreekt over de gelijke beloning van mannen en vrouwen.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

12 december

Raad van de EU

Bijeenkomst buitenlandministers Oostelijk Partnerschap

12 december

Raad van de EU

Raad Buitenlandse Zaken

11-12 december

Raad van de EU

Raad Landbouw en Visserij

12 december, 17:00-22:00

Europees Parlement

Plenaire vergadering

12 december

Europees Parlement

Commissie Economische en monetaire zaken/Commissie Werkgelegenheid en sociale zaken