Europa Vandaag: bezoekje van economische buren

woensdag 23 november 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Katrín Jakobsdóttir, on the left, and Ursula von der Leyen
Bron: European Commission

Kan de EU leren van de buren?

Wat hebben Liechtenstein, Noorwegen en IJsland gemeen? Ze zijn alle drie lid van de Europese Economische Ruimte (EER). Deze EER, die bestaat uit de EU-lidstaten en deze drie, komt vandaag bijeen in Brussel. Er zijn twee punten aangemeld waarover de landen zullen discussiëren. Allereerst is er ruimte voor wat zelfreflectie, en wordt er gesproken over de algemene werking van de EER-overeenkomst.

Verder staat er een 'oriënterend debat' gepland over hét onderwerp van dit moment: energiezekerheid en energietransitie. Misschien kan de EU nog wel wat leren van de gasten. Vooral IJsland is koploper als het gaat om duurzame energie en heeft daarbij een vrijwel volledig fossielvrije energievoorziening. Een droom voor de EU, want dan had een hoop gedoe met Rusland gescheeld.


 
Boot met migranten
Bron: Copyright Frontex

Van feestje naar een crisis

Na een feestelijke dag gisteren waarbij het zeventigjarig bestaan van het Europees Parlement werd gevierd, is het nu weer serious business. De plenaire week gaat op deze derde dag over een belangrijke kwestie, namelijk het Europese asielbeleid. Dit debat komt op een precair moment: aanstaande vrijdag is een spoedberaad tussen Europese ministers over een nieuwe migratiecrisis.

Directe aanleiding voor deze Raad is de spanningen tussen Frankrijk en Italië. Het weigeren van een schip met migranten door Italië schoot bij Frankrijk in het verkeerde keelgat. Het schip werd "bij hoge uitzondering" toegelaten in Frankrijk, maar niet zonder een wijzend vingertje van Parijs naar Rome en de waarschuwing dat deze kwestie "ernstige gevolgen" kan hebben voor de relatie tussen beide landen. Een gespannen sfeertje dus, dat de achtergrond volgt van dit debat in het Europees Parlement.


 
Euro's in hand © Santeri Viinamaki

Let's get digital?

In Den Haag wordt er gedebatteerd over de digitale euro. Aan minister Kaag de taak om de vragen van Kamerleden over dit toch wel vrij complexe onderwerp te beantwoorden. De Europese Centrale Bank heeft de ambitie om deze digitale euro in te voeren om geld dat nu in handen is van private instanties weer in handen van de samenleving te krijgen.

Het project staat nu nog in de kinderschoenen, maar er staat ook druk op om hier verder mee te gaan. China en de Verenigde Staten zijn namelijk ook al bezig met een vergelijkbare digitale munt. Tegelijk moet een digitale euro ook niet te overhaast ingevoerd worden, waarschuwen experts, want er zijn allerlei haken en ogen waar rekening mee moet worden gehouden.


En verder...

debatteert de Tweede Kamercommissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over de aankomende Raad Handel en Raad Ontwikkelingssamenwerking.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

23 november

Raad van de EU (ERR)

Bijeenkomst van de Raad van de Europese Economische Ruimte

23 november

Europees Parlement

Plenaire vergadering, onder meer over Europees asielbeleid

23 november, 14:00-17:00

Tweede Kamer (commissie Financiën)

Commissiedebat over de digitale euro

23 november, 13:00-17:00

Tweede Kamer (commissie BuHaOs)

Commissiedebat over de Raad Handel en Raad Ontwikkelingssamenwerking