Europa Vandaag: ECOFINishlijn in zicht, Vestager valt in de prijzen

vrijdag 11 november 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
ECOFIN - Budget Council
Bron: The Council of the European Union

De ECOFINishlijn is in zicht

De ministers van Economische Zaken en Financiën komen vandaag bijeen in hun eigen Raadsformatie, ook wel bekend onder de noemer ECOFIN, voor een heuse begrotingsbijeenkomst.

De Raad bepaalde in juli al zijn standpunt over de EU-begroting voor 2023 en bereidt zich vanaf 09:30 uur voor op een vergadering van het bemiddelingscomité. Het bemiddelingscomité bestaat uit leden van de Raad en een gelijk aantal vertegenwoordigers van het Europees Parlement. De ministers hebben slechts anderhalf uur om zich voor te bereiden, de vergadering begint om 11 uur.

Door gebruik te maken van zo'n comité en de bijbehorende procedure hebben de Raad en het Parlement, met hulp van de Europese Commissie, tot en met 14 november om gezamenlijk tot een conclusie te komen over de begroting voor 2023.


Margrethe Vestager
Bron: European Commission

Eurocommissaris Vestager in het zonnetje gezet

Een tweetal aan Eurocommissarissen slaat de spreekwoordelijke vleugels uit voor wereldwijde ontmoetingen, van Sharm-el-Sheikh tot aan Rotterdam.

In de Maasstad wordt Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor Mededinging, onthaald om de LutherRoseprijs in ontvangst te nemen. De prijs staat in het teken van sociale verantwoordelijkheid en ondernemersmoed. Vestager wordt beloond door de Internationale Martin Luther Stichting omdat ze volgens de organisatie opkomt voor het algemeen belang. Als Eurocommissaris beschermt ze de belangen van consumenten door te strijden tegen economische kartelvorming en monopolievorming.

Haar collega, Janusz Wojciechowski, Eurocommissaris voor Landbouw, reist ondertussen af naar de klimaattop in Sharm-el-Sheikh. De Pool verblijft twee dagen in de badplaats om in de context van klimaatverandering over de toekomst van de landbouwsector en voedselzekerheid te spreken.


En verder...

Is de Italiaanse president Sergio Mattarella bij Studio Europa Maastricht om te spreken over het Verdrag van Maastricht, dat 30 jaar geleden in 1992 werd ondertekend.


Europa in een oogopslag