Europa Vandaag: Groothuis aan zet, stemmen in het Parlement en Von der Leyen naar Moldavië

donderdag 10 november 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Drs. B. (Bart) Groothuis (Bron: Website VVD.nl)
Bron: Website VVD.nl

Groothuis aan zet

Het Europees Parlement komt vandaag alweer toe aan het einde van de plenaire week, die overigens deze week uit twee dagen bestaat. Voor de middag staan een aantal debatten op de planning.

Zo discussiëren de Europarlementariërs over raciale gerechtigheid, non-discriminatie en antiracisme in de EU. In een rapport hierover wordt het internet beschreven als een megafoon voor haat. Conclusie: wat offline als crimineel wordt beschouwd, moet online voorkomen worden en ook gecriminaliseerd. De rapporteur van de commissie LIBE is ook bezorgd over schandalen die aantonen dat algoritmen op discriminerende wijze worden gebruikt.

We blijven in de online wereld voor een blik op het werk van Bart Groothuis, de VVD-Europarlementariër die zich toespitst op cyberbeveiliging. Hij presenteert vandaag een verslag waarin strengere regels worden geopperd om de digitale toekomst van Europa te waarborgen.

Groothuis beschrijft ransomware als grootste dreiging, omdat het invloed heeft op burgers, bedrijven en overheden. Hij roept daarom op tot wetgeving voor gezamenlijke cyberveiligheid-regels in alle EU-landen. Dit is belangrijk voor de werking van de interne markt. Het zou immers niet uit moeten maken of je in Slowakije, Duitsland of Nederland zaken doet.


 
Vlaggen voor het Europees Parlement

Stemmen, stemmen, stemmen

Na de middag wordt er minder gepraat in het Europees Parlement, het is namelijk tijd om te stemmen.

Een breed scala aan onderwerpen belooft voor ieder wat wils. Zo mogen de Parlementariërs hun stem uitbrengen over goederenvervoer tussen Oekraïne, Moldavië en de EU. Ook wordt er gestemd over het boosten van de videogame-industrie in Europa en over strengere regels voor informatieuitwisseling in belangrijke sectoren zoals energie, vervoer en het bankwezen.

Gisteren werd in deze rubriek - en wellicht ook in het Europees Parlement - reikhalzend uitgekeken naar nog gemakkelijkere zomervakanties in Split, Dubrovnik en Zagreb. De Europarlementariërs debatteerden immers over toetreding van Kroatië bij het Schengenverdrag. Vandaag kunnen de Parlementsleden een duit in het zakje doen, als er wordt gestemd over het feit of Kroatië aan alle voorwaarden voldoet.


 
Vlag Moldavië (Bron: iStock.com / selensergen)
Bron: iStock.com / selensergen

Op reis naar Moldavië

Ursula von der Leyen en Kadri Simson vertegenwoordigen de Europese Commissie op reis naar Moldavië. In het vandaag zonnige Chisinau ontmoeten zij de Moldavische president Maia Sandu om te spreken over de energiecrisis.

Het Russische Gazprom levert steeds minder gas aan het armste land van Europa, dus wil de Europese Commissie financiële steun bieden om de acute energieproblemen het hoofd te bieden.

Sinds de Russische oorlog in Oekraïne zoeken Moldavië en de EU steeds meer toenadering tot elkaar. Een daadwerkelijk EU-lidmaatschap is voorlopig vooral een vurige wens. Zo moet het Oost-Europese land op een groot aantal terreinen nog verbetering boeken voordat het aan de criteria voor toetreding kan voldoen.

Enkele struikelblokken zijn: corruptiebestrijding, het aanpakken van de georganiseerde misdaad, het hervormen van het rechtssysteem en het versterken van de markteconomie.

Desalniettemin zal men in Moldavië, dat grenst aan Oekraïne en waar in de afvallige regio Transnistrië Russische troepen bivakkeren, tevreden zijn met de steun van Brussel.


En verder...

Ontmoet Green Deal-gigant Frans Timmermans de CEO van KLM, Marjan Rintel en de CEO van de Air France-KLM Groep, Ben Smith om over klimaat en milieu te spreken.

Buigt het Hof van Justitie van de EU zich over een beroepszaak die de Europese Commissie begon nadat ze in het ongelijk was gesteld in een zaak over Spaanse staatssteun aan voetbalclub Valencia.


Europa in een oogopslag