Europa Vandaag: handen uit de mouwen voor de handel

maandag 31 oktober 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Nederland
Bron: © Liesbeth Weijs

Krachten bundelen voor veerkracht

Vandaag vindt een informele raad handel plaats. Gisteren kwamen de handelsministers al aan in Praag, waar de bijeenkomst werd gestart met een galadiner.

Het versterken van de strategische veerkracht van de Europese economie is één van de prioriteiten van het Tsjechisch voorzitterschap. In dat kader wordt vandaag gesproken over het geopolitieke belang van handel en handelsverdragen.

Door een defensiever handelsbeleid kan de EU minder afhankelijk worden van vijandelijke regimes, zoals bijvoorbeeld Rusland. Daarnaast kan er gezorgd worden voor een betere toegang tot schaarse (kritieke) grondstoffen.


 
Vlaggetjes van VS en EU op een tafel
Bron: Europese Unie, 2016, foto: Cristof Echard

EU-VS relatietherapie

De handelsministers gaan het ook hebben over digitale handel en ontwikkelingen daarvan op het wereldtoneel. Verder staat de handelsrelatie tussen de Verenigde Staten en de EU centraal. Tijdens de lunch schuift om die reden Katherine Tai aan. Zij is de Handelvertegenwoordiger van de VS.

Uitdagingen in de handelsrelatie en de geplande EU-VS Handels- en Technologieraad komen aan bod. Hierbij zal waarschijnlijk ook aandacht zijn voor de mogelijkheden voor de EU om energie in te kopen in de VS.

Een voorbeeld van een uitdaging voor de handelsrelatie tussen de EU en de VS is de luchtvaart, waar het Amerikaanse Boeing en Europese Airbus elkaar beconcurreren. Zowel de VS als de EU beschuldigen elkaar van het oneerlijk ondersteunen van hun vliegtuigfabrikanten.


En verder...

Van 31 oktober tot en met 3 november is de speciale EP-commissie INGE2 in New York om met experts te spreken over buitenlandse inmenging in democratische processen.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

30-31 oktober 2022

Raad Handel

Informele bijeenkomst handelsministers

31 oktober-3 november 2022

INGE2

Experts meetings in New York