Europa Vandaag: Schengen in de schijnwerpers

vrijdag 14 oktober 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Paspoortcontrole
Bron: Frontex

Schengen aanzwengelen

Ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken komen vandaag voor de tweede dag op rij bijeen in Luxemburg. Gister bogen ze zich over justitële zaken als internationale misdrijven en de werkzaamheden van het EOM. Vandaag verschuiven ze de focus naar binnenlandse aangelegenheden.

In de schijnwerpers: het Schengenbeleid. Grensoverschrijdende problemen, in letterlijke zin, vragen om een Europese aanpak. De ministers zullen het daarom onder andere hebben over de buitengrenzen, vluchtelingen en migratieroutes. Namens Nederland zal staatssecretaris Eric van der Burg aanwezig zijn.


 
Eurogroep
Bron: The Council of the European Union

Eurogroep in Brussel

In Brussel is er deze vrijdag een Eurogroep. Dat betekent dat de ministers van Financiën van de landen in de eurozone samenkomen voor overleg. Ze gebruiken deze bijeenkomsten om het economisch beleid van de euro te coördineren. De Eurogroep is een informeel orgaan, in tegenstelling tot de Eurotop. Tijdens deze formele top komen twee keer per jaar alle regeringsleiders van de muntunie samen.

Sigrid Kaag zal Nederland dus in Brussel vertegenwoordigen. Een bijzondere aanwezige

tijdens deze Eurogroep is Janet Yellen, de minister van Financiën van de VS.


En verder...

Eurocommissaris Timmermans is vandaag in Berlijn. Hij ontmoet Robert Habeck, vice-kanselier en de federale minister van Economische Zaken en Klimaat.

Rond het middaguur vindt zo'n 750 km verderop een pers-briefing plaats in Brussel. Daar worden de agendapunten van de plenaire week van het Europees Parlement aangekondigd. De plenaire week duurt van maandag tot donderdag.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

14 oktober

Raad Justitie en Binnenlandse Zaken

Schengen: buitengrenzen, vluchtelingen, migratieroutes

14 oktober

Raad van de Europese Unie

Eurogroep

14 oktober

Europese Commissie

Frans Timmermans in Berlijn

14 oktober

Europees Parlement

Pers-briefing plenaire week EP