Europa Vandaag: de toekomst van het Oostelijk partnerschap

dinsdag 30 augustus 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Photographer: Etienne Ansotte
Bron: © European Union, 2016

Defensieministers lunchen met Oost-Europees trio

Vandaag is dag twee van de bijeenkomst van de ministers van Defensie. Gisteren hebben de ministers gesproken over de relaties met Afrika. Vandaag zal de focus dichter op Europa liggen. De dag begint direct met het grootste onderwerp van dit moment: de Russische invasie van Oekraïne. Moeten er nog meer sancties worden opgelegd?

Later op de dag zal er tijdens een werklunch gesproken worden over de toekomst van het Oostelijk Partnerschap. Bij deze lunch zullen ook de landen van de zogenaamde Associated Trio aansluiten: Georgië, Moldavië en Oekraïne. Deze drie landen hebben in 2021 een akkoord gesloten om de coördinatie tussen hun ministeries van Buitenlandse Zaken op het gebied van Europese integratie te versterken. Toen Rusland in het begin van dit jaar Oekraïne binnenviel dienden, deze drie landen ook kort na elkaar een verzoek in om lid te worden van de EU. De defensieministers zullen vandaag met hen praten over de toekomst van de samenwerking.


 
digitale toekomst van Europa

PEGA onderzoekt spyware in Israel

De tijdelijke onderzoekscommissie Pegasus houdt vandaag een hoorzitting over het gebruik van spyware in en door Israel. Deze commissie, die wordt geleid door Nederlander Jeroen Lenaers, doet onderzoek naar vermeende schendingen van Europese wetgeving omtrent persoonsgegevens door surveillancespyware. Specifiek wordt er onderzoek gedaan naar de in Israel ontwikkelde software Pegasus.

Tijdens deze hoorzitting komen drie experts aan het woord die meer zullen vertellen over digitale zaken, sociale media en mensenrechten in het Midden Oosten, en specifiek Israel. Daarnaast zullen de Europarlementariërs ook vragen stellen en discussie voeren met deze experts.


En verder...

Ook de EP-commissies Milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid, en Ontwikkelingssamenwerking komen weer bijeen na de vakantie.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

30 augustus

Raad van de EU (ministers van Defensie)

Informele bijeenkomst van de ministers van Defensie

30 augustus

Europees Parlement (commissie PEGA)

Hoorzitting over Israel en spyware

30 augustus

Europees Parlement (commissie ENVI)

Vergadering van de Commissie Milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid

30 augustus

Europees Parlement (commissie DEVE)

Vergadering van de Commissie Ontwikkelingssamenwerking