Europa Vandaag: ministers bespreken energieplannen

maandag 27 juni 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
gas

Hoe verwarmen we de EU deze winter?

In de Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie is het vandaag de beurt aan Europese energieplannen. Eén van de belangrijkste thema's is de energiezekerheid. Een dreigend gastekort hangt namelijk boven het hoofd van verschillende lidstaten. Tijdens de bijeenkomst zal het voorstel om de gasopslagreserves van de EU vóór de winter aan te vullen en solidair te verdelen worden toegelicht.

Ook is er een speciale rol voor Tsjechië: vanaf 1 juli zal dit land het stokje overnemen van Frankrijk als voorzitter van de Raad van de EU. In de aanloop hiernaartoe zal Tsjechië het programma toelichten bij deze Energieraad. Ook het Tsjechisch voorzitterschap heeft energiezekerheid als prioriteit en wil zich daarbij onder meer richten op de rol van kernenergie, een strategie waar niet alle Europese landen even groot fan van zijn.


 
Charles Michel, Ursula von der Leyen
Bron: The Council of the European Union

Ursula en Charles in Schloss Elmau

In het zuiden van Duitsland, vlakbij de Oostenrijkse grens, staat het kasteel Schloss Elmau. Dit luxueuze hotel is de locatie van de G7-top, waar namens de EU Ursula von der Leyen en Charles Michel aanwezig zijn. De tweede dag van deze bijeenkomst wordt geopend met een gedachtewisseling over de oorlog in Oekraïne, inclusief een videoverschijning van Oekraïnse president Zelenski.

Bij de lunch is het dan tijd om te spreken over investeringen in een betere toekomst. Dit klinkt breed, en dat is het ook want dit betreft zowel klimaat, energie als ook gezondheid. En later op de middag wordt er ook nog gesproken over voedselzekerheid en gendergelijkheid. Een hoop grote thema's, zal er nog tijd zijn om van de mooie Duitse omgeving te genieten?


En verder...

Tweede Kamerleden van de commisie Economische Zaken en Klimaat zijn vandaag een dagje uit in Brussel. Ze gaan op werkbezoek bij de EU-instellingen.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

27 juni

Raad van de EU

Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie (energie)

26-28 juni

Europese Commissie en Europese Raad

Ursula von der Leyen en Charles Michel zijn aanwezig bij de G7-top

27 juni

Tweede Kamerleden

Werkbezoek EU-instellingen