Europa vandaag: EP-commissie onderzoekt met hulp van Big Tech-experts Pegasus spyware

dinsdag 14 juni 2022, 16:36

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Plastic tasjes in planten

Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid in gesprek met ECDC over apenpokken

De commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid wisselt van gedachten met het ECDC over de uitbraak van apenpokken in de lidstaten. Sinds mei zijn er in meerdere lidstaten gevallen van de ziekte gemeld. De ECDC heeft het doel om Europa te verhoeden van uitbraken van infectieziekten door nationale overheden ondersteuning te bieden.

Verder spreekt de commissie met Ms Inger Andersen en de Commissie over de resultaten van de Verenigde Naties' milieuvergadering (UNEA-5). Ook wordt er van gedachten gewisseld over een wereldwijd verdrag voor het tegengaan van plastic vervuiling.


 
AIVD onderzoekt code van terroristen

Door Pegasus niet uit het veld geslagen

De EP-commissie PEGA houdt een hoorzitting over 'Big Tech en Spionagesoftware' waarbij europarlementariërs en experts bijeen komen. De hoorzitting maakt deel uit van een breder onderzoek naar vermeend gebruik van de spionagesoftware door onder andere Hongarije en Polen.

De commissie is dit jaar opgericht en moet duidelijkheid geven over of de software is ingezet voor politieke doeleinden tegen bijvoorbeeld journalisten, politici en advocaten door lidstaten van de EU.

De commissie, onder leiding van Jeroen Lenaers, met onder andere Sophie in 't Veld en Thijs Reuten, houdt zich vooral bezig met vermeende schending van de Europese wetgeving omtrent persoonsgegevens, specifiek het Handvest van de Grondrechten en Europese wetgeving voor privacy en databescherming.


En verder...

De Raad Buitenlandse Zaken stemt over goedkeuring conclusies rond Ministeriële Conferentie van de WTO.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

13 juni - 14 juni

Eurocommissaris Frans Timmermans

Ontmoet Oostenrijkse president en bezoekt grootste metroproject en grootste klimaatbeschermingproject in de EU.

12 juni - 15 juni

Raad Buitenlandse Zaken (Handel)

Representeert de EU bij de twaalfde Ministeriële Conferentie van de WTO

14 juni

Raad Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken (Volksgezondheid)

Houdt oriënterend debat over Europese ruimte voor gezondheidsgegevens en de mondiale gezondheidsstrategie van de EU