Europa Vandaag: Eurocommissarissen in Den Haag en Rotterdam, dag twee van de Europese Raad in Brussel

dinsdag 31 mei 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Rotterdam
Bron: © Liesbeth Weijs

Eurocommissarissen ontmoeten ministers in Rotterdam en in Den Haag

De Europese Commissie is vandaag breed vertegenwoordigd in Nederland. In Rotterdam bezoekt Eurocommissaris Margaritis Schinas minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip. Voorzitter van de Commissie Ursula von der Leyen en Eurocommissarissen Johannes Hahn, Mairead McGuinness, Mariya Gabriel en Dubravka Šuica nemen in Rotterdam deel aan het congres van de Europese Volkspartij (EVP), de partij van christendemocratische stromingen in de EU. Eurocommissaris Suica ontmoet daar ook minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Hanke Bruins Slot.

In Den Haag bezoeken Eurocommissarissen Ylva Johansson en Didier Reynders de Europese politiedienst Europol en het Europees orgaan voor de justitiële samenwerking Eurojust, en ontmoeten ze minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens. Tot slot ontmoet Stella Kyriakides minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers.


 
Europese Raad
Bron: The Council of the European Union

Worden er knopen doorgehakt op de EU-top in Brussel?

Premier Mark Rutte en de andere regeringsleiders zijn dan weer in Brussel voor dag twee van de buitengewone Europese Raad. De gevolgen van de Russische invasie van Oekraïne staan centraal, voor bijvoorbeeld voedselzekerheid en energie maar ook Europese defensie. Gisteren hebben de leiders na een lange dag onderhandelen eindelijk een akkoord gesloten over een gedeeltelijke boycot van Russische olie. Erg uitgerust zullen de regeringsleiders vast niet zijn voor dat ze aan deze tweede dag van de top beginnen.


En verder...

De Tweede Kamercommissie voor Digitale Zaken debatteert over de Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie van 2 en 3 juni.

En de Eerste Kamercommissie Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking bespreekt het EU-Genderactieplan en de liberalisering van de handel tussen de EU en Oekraïne.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

31 mei

Eurocommissarissen

Bezoeken Den Haag en Rotterdam en bezoeken ministers

31 mei

Europese Raad

Dag twee van de buitengewone Europese Raad over de gevolgen van de Russische invasie van Oekraïne

31 mei, 16:30-19:30

Tweede Kamercommissie voor Digitale Zaken

Commissiedebat over de Telecomraad van 2 en 3 juni

31 mei, 14:00

Eerste Kamercommissie Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking

Bespreking EU-Genderactieplan en liberalisering van de handel tussen EU en Oekraïne