Frontex-directeur Fabrice Leggeri neemt ontslag na uitkomsten onderzoek OLAF

vrijdag 29 april 2022, 11:35

DEN HAAG (PDC) - Fabrice Leggeri, hoofd van het EU-grensagentschap

Frontex, neemt ontslag na de publicatie van de eerste bevindingen van een langlopend onderzoek van het Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF) naar wangedrag bij het agentschap, zo meldt Politico.

De afgelopen jaren is Frontex zwaar onder de loep genomen vanwege zijn vermeende rol bij zogeheten pushbacks, het illegaal wegsturen van migranten aan de EU-grenzen. Ook zijn er beschuldigingen van intimidatie en wangedrag binnen het agentschap zelf. OLAF onderzoekt de beschuldigingen al meer dan een jaar en bereidt nu haar definitieve conclusies voor. Sinds 2015 stond Leggeri aan het hoofd van Frontex.

In 2021 heeft een onderzoekscommissie van het Europees Parlement onder leiding van de Nederlandse Europarlementariër Tineke Strik (GroenLinks) ook onderzoek gedaan naar het handelen van Frontex met betrekking tot mensenrechten. Zij concludeerden dat Frontex zichzelf niet schuldig heeft gemaakt aan het op illegale wijze wegsturen van migranten, maar wel de zogeheten pushbacks negeerden wanneer zij werden uitgevoerd door nationale autoriteiten.

Bron: Politico.eu