Europa Vandaag: Fit-for-55-dag in de Tweede Kamer

woensdag 20 april 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Kernenergie

Kamerleden dienen moties in...

Niet één maar twee keer zal de Tweede Kamer vandaag spreken over het Fit-for-55-pakket van de Europese Commissie. In de ochtend hebben parlementariërs de mogelijkheid moties in te dienen tijdens een tweeminutendebat. De Kamerleden hebben in het debat voorafgaand hieraan gesproken over het controversiële voorstel van de Commissie om kernenergie en gas te scharen onder de groene taxonomie, dus grote kans dat hierover moties volgen.


 
Windmolen

...en houden technische briefing over Fit for 55

Later op de dag, rond het middaguur, wordt er verder gesproken over de ambitieuze Europese klimaatplannen. In een technische briefing zal het Planbureau voor de Leefomgeving hun onderzoek naar het Fit-for-55-pakket toelichten. Daarnaast zal het PBL vertellen over het Nederlands klimaatbeleid in vergelijking met anderen, met de centrale vraag: wat kan Nederland leren van omringende landen om de uitstoot van emissies te verminderen?


 
Boris Johnson, on the left, and Ursula von der Leyen
Bron: European Commission

Hoe gaat het met de VK na Brexit?

In het Europees Parlement komen de commissies Internationale Handel en Buitenlandse Zaken bijeen om het rapport van de Europese Commissie te ontvangen over het handelsverdrag tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Het rapport bevat een overzicht van de implementatie en toepassing van het verdrag in het jaar 2021.

De Commissie is te spreken met hoe de relatie tussen de EU en het VK verliep in 2021, maar één ding ontbreekt in het verslag: de situatie in Noord-Ierland. Na het vertrek van het VK is besloten dat Noord-Ierland deel uit zou blijven maken van de Europese interne markt, maar dit heeft meerdere malen voor conflict gezorgd en leidt nog steeds tot handelsproblemen.


En verder...

Eurocommissaris Didier Reynders, belast met justitie, ontvangt de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Hanke Bruins Slot


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

20 april, 10:15-10:35

Tweede Kamer

Tweeminutendebat Fit for 55

20 april, 12:00-12:45

Tweede Kamer (commissie EZK)

Technische briefing van het PBL over Fit for 55

20 april

Europees Parlement (commissies Internationale Handel en Buitenlandse Zaken)

Presentatie van het rapport over het handelsverdrag EU-VK

20 april

Europese Commissie

Eurocommissaris Reynders ontvangt minister Bruins Slot