Europa Vandaag: Topoverleg tussen Europese en Chinese hoofdrolspelers

vrijdag 1 april 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

Charles Michel tijdens videoconferentie EU-China
Bron: The Council of the European Union

Kan de EU invloed uitoefenen op Chinese standpunten?

Na de EU- en NAVO-top van vorige week, is het vandaag opnieuw tijd voor diplomatie op het hoogste niveau. Ditmaal staat er een EU-China-top op het programma waarbij voorzitter van de Europese Raad Charles Michel, Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en hoge vertegenwoordiger Josep Borrell in de ochtend videobellen met de Chinese premier Li Keqiang en na de middag met de president Xi Jinping. Het mag geen verrassing zijn dat de oorlog in Oekraïne het belangrijkste gespreksonderwerp is.

De toch al gespannen relatie tussen de EU en China staat nog meer onder druk nu China de militaire acties van bevriende staat Rusland niet expliciet veroordeeld. De Europese leiders zullen ongetwijfeld de druk op hun Aziatische collega's proberen te verhogen, terwijl het maar zeer de vraag is of Xi Jingping hiervan onder de indruk zal zijn. Naast de gevolgen van de oorlog, staan ook andere belangrijke onderwerpen als klimaatverandering, biodiversiteit, volksgezondheid en de handelsrelatie op het programma. Dat belooft een spannende dag te worden.


 
Frans Timmermans, during the press conference
Bron: European Commission

Klimaattour Timmermans, next stop: Zweden

Eurocommissaris voor de Europese Green Deal Frans Timmermans vervolgt zijn tweedaagse bezoek aan Zweden. Na een goedgevuld programma gisteren waarbij hij onder meer sprak met premier Magdalena Andersson, hoeft de zogenoemde klimaattsaar van de Europese Unie zich vandaag ook zeker niet te vervelen. Timmermans ontmoet vandaag de Zweedse minister van Landbouw en leden van de parlementaire commissies van Milieu, Europese Zaken en Industrie. Daarnaast neemt de sociaaldemocraat ook deel aan de seminar 'EU towards Climate Neutrality 2050' met jonge tieners en reikt hij twee Europese innovatieprijzen uit aan Zweedse bedrijven.


En verder...

Gaat de Nederlandse Delegatie naar de Parlementaire Assemblee van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zondag op werkbezoek in Kopenhagen.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

1 april, 10:00

Europese Unie

1 april

Europese Commissie

3 april, 12:00-17:00

OVSE

Werkbezoek Nederlandse Delegatie naar de OVSE PA