Europa Vandaag: Oekraïne en inflatie op de Tweede Kameragenda

donderdag 31 maart 2022, 8:20

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Volodymyr Zelenskyy, president van Oekraïne
Bron: The Council of the European Union

Primeur in de Tweede Kamer

De Oekraïense president Zelenski spreekt vandaag via videoverbinding in de Tweede Kamer. Dit is de eerste keer dat een buitenlandse regeringsleider de Kamer tijdens een plenaire vergadering. De afgelopen weken heeft Zelenski ook al in andere parlementen gesproken, waaronder in Duitsland en Frankrijk.

Alhoewel de toespraak een gelegenheid is tussen alleen Nederland en Oekraïne, is de verwachting dat de rol van de EU ook besproken zal worden. Aansluitend aan de toespraak zullen de Kamerleden debatteren over de situatie, en het is waarschijnlijk dat de gezamenlijke Europese respons op de crisis een belangrijk thema zal zijn.


 
Hamer met Europese vlag in e achtergrond
Bron: © European Union, 20??

Volle agenda voor EP-Commissie LIBE

De EP-Commissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE) heeft deze ochtend een bomvolle agenda. In drie uur zullen de commissieleden spreken over verschillende ontwerpverslagen. Het zal onder andere gaan over de situatie van de grondrechten in de EU in 2020 en 2021, een onderwerp dat op zich zelf al een heel debat kan vullen.


 
Eurogroup meeting
Bron: The Council of the European Union

TK bespreekt wensenlijstje voor de Eurogroep/Ecofinraad

De Tweede Kamercommissie financiën gaat in debat met minister Kaag en staatssecretaris Marnix van Rij over de aankomende Eurogroep en Ecofinraad. In dit debat zullen de Kamerleden hun mening geven over de zaken die op de agenda zullen staan, waaronder over de alsmaar groeiende inflatie. Nog diezelfde dag zal de Kamer stemmen over ingediende moties, wat resulteert in een wensenlijstje van de Kamer die de Nederlandse bewindspersonen mee op pad kunnen nemen.


En verder...

Vertegenwoordigers van de Raad, Europese Commissie en Europees Parlement houden een trialoog over de Digital Services Act, de voorgestelde wetgeving die online consumenten moet beschermen.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

31 maart, 10:15-13:30

Tweede Kamer

Toespraak van Oekraïense president Zelenski met aansluitend debat

31 maart, 9:00-12:00

Europees Parlement (commissie LIBE)

Vergadering over verschillende ontwerpverslagen

31 maart, 10:30-13:30

Tweede Kamer (commissie FIN)

Commissiedebat over de Eurogroep en Ecofinraad

31 maart

Raad, Europese Commissie en Europees Parlement

Trialoog over de Digital Services Act