Europa Vandaag: EP debatteert over gevolgen oorlog en krijgt hoog bezoek uit Canada

woensdag 23 maart 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
President Michel at the European Parliament
Bron: The Council of the European Union

EP debatteert over oorlog en Moldavië en spreekt met Trudeau

In Brussel vindt vandaag een plenaire vergadering van het Europees Parlement plaats. De Europarlementariërs hebben een drukke agenda voor de boeg: in het licht van de Russische invasie wordt er gesproken over een actieplan voor voedselzekerheid en de Canadese premier Justin Trudeau zal de vergadering toespreken.

Daarnaast wordt er gedebatteerd over financiële steun voor Moldavië. Het land diende begin maart een verzoek tot EU-lidmaatschap in. Betekent de financiële steun dat de EU de deuren op een kier zet voor het Oekraïense buurland?


 
Gaspijplijn

Hoe overleven we een Europese winter zonder Russisch gas?

De Europese Commissie komt vandaag met plannen voor een verplichte gasreserve. Als het aan de Commissie ligt moeten lidstaten zorgen dat ze elk jaar op 1 november 90 procent van hun opslag met gas gevuld hebben. Hiermee moet de afhankelijkheid van Russische brandstoffen afnemen. Dit doel dient al voor aankomende winter te worden gehaald, al is er nog wel op z'n minst één grote uitdaging: niet elke lidstaat heeft een opslagfaciliteit voor gas.


 
De Tweede Kamer vanuit de positie van het spreekgestoelte (Foto: Wikipedia/risastla)
Bron: Wikipedia/risastla

Mark Rutte in debat met de Tweede Kamer over de Europese Raad

In aanloop naar de Europese top die donderdag en vrijdag zal plaatsvinden in Brussel, debatteert de Tweede Kamer met minister-president Rutte. Ook zal het debat gaan over de NAVO-top van donderdag. Kamerleden zullen debatteren in de plenaire zaal van 4 uur 's middags tot half 10 's avonds, en die tijd zullen ze ook nodig hebben aangezien de agenda van de Europese top enorm vol is. Naar verwachting zal het grootste deel van het debat gaan over de situatie in Oekraïne en de gevolgen daarvan, waaronder de hoge energieprijzen.


En verder...

Een tripartiete sociale top vindt plaats over de EU-respons op de Russische invasie.

De hele week organiseert het EP de 'Ukraine Solidarity Days' om steun voor het Oekraïense parlement te uiten.

De Tweede Kamer debatteert in commissieverband over de aankomende JBZ-Raad, waar gesproken zal worden over de coördinatie van de Europese opvang van vluchtelingen.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

23 maart, 15:00-23:00

Europees Parlement

Plenaire vergadering

23 maart

Europese Commissie

Presentatie plannen voor verplichte gasreserve

23 maart, 16:00-21:30

Tweede Kamer

Plenair debat over de Europese top en ingelaste NAVO-top

23 maart

Raad van de EU

Tripartiete sociale top

21-24 maart

Europees Parlement

Ukraine Solidarity Days

23 maart, 10:00-12:30

Tweede Kamer

Commissiedebat over de ingelaste JBZ-Raad