Europa Vandaag: Europees Parlement buigt zich over oorlog in Oekraïne

donderdag 17 maart 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Shirt Oekraïne in Europees Parlement
Bron: The Council of the European Union

Wat zijn de gevolgen van de oorlog in Oekraïne?

Drie commissies van het Europees Parlement buigen zich over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor de EU. De subcommissie Veiligheid en Defensie (SEDE) en de commissie Buitenlandse zaken (AFET) worden ingelicht door de Oekraïense minister van Defensie over de laatste ontwikkelingen in de oorlog. Ook bespreken beide commissies het Strategisch Kompas, dat richting geeft aan het Europese defensiebeleid voor de komende 5 tot 10 jaar. De Russische invasie heeft de discussie over Europese defensie weer tot leven gebracht.

De commissie Landbouw en plattelandsontwikkeling (AGRI) bespreekt de marktsituatie voor landbouwproducten met Eurocommissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski. Door de oorlog is de export van graan vanuit Oekraïne nagenoeg stil komen te liggen, waardoor graanproducten fors duurder zijn geworden. Rusland en Oekraïne zijn samen goed voor 25 procent van de wereldproductie van graan.


 
Bomen
Bron: Europees Parlement

Wat vinden de milieuministers van Fit for 55?

De ministers van Milieu houden een oriënterend debat over het 'Fit for 55'-pakket aan maatregelen die vallen onder de Green Deal van de Europese Commissie. Deze maatregelen dienen de CO2-uitstoot fors te verminderen. De ministers bespreken onder andere het op te richten Sociaal Klimaatfonds. Dit fonds dient burgers te compenseren voor de gevolgen van klimaatmaatregelen. Esther de Lange (CDA) speelt een hoofdrol als een van de rapporteurs die namens het Europees Parlement met de Raad onderhandelt over dit fonds.

Verder bespreken de ministers een voorstel voor nieuwe wetgeving die de ontbossing moet verminderen die wordt veroorzaakt door de productie van grondstoffen (zoals hout en soja) die de EU uit andere landen invoert.


 
Vlag Nederland en EU © Â© Camilla van Kooten

Drukke dag voor Minister Hoekstra in de Tweede Kamer

De Tweede Kamercommissie Buitenlandse Zaken en de commissie voor Defensie hebben een debat met respectievelijk minister Hoekstra en minister Ollongren over de Raad Buitenlandse Zaken op 21 maart. De Europese ministers zullen dan spreken over de Russische agressie tegen Oekraïne en het Strategisch Kompas.

Minister Hoekstra gaat daarna door naar de Tweede Kamercommissie voor Europese Zaken, waar hij met de commissie debatteert over de relatie van de EU met het Verenigd Koninkrijk. Specifiek gaat het over compensatie die Nederland ontvangt uit het EU-fonds waaruit landen en sectoren worden gecompenseerd die veel economische schade ondervinden van de Brexit.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

17 maart

Tweede Kamer

Debat Tweede Kamercommissies Buitenlandse Zaken, Defensie en Europese Zaken

17 maart, 9:30-

Raad Milieu

Oriënterend debat Fit for 55 maatregelen

17 maart, 9:00-12:00

EP-commissie Buitenlandse zaken en subcommissie Veiligheid en Defensie

Briefing ontwikkelingen oorlog in Oekraïne en bespreking Strategisch Kompas

17 maart, 9:00-12:00

EP-commissie Landbouw en plattelandsontwikkeling

Bespreking marktsituatie landbouwproducten