Europa Vandaag: ministers bespreken onderwijs voor Oekraïense kinderen

woensdag 16 maart 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Leeg klaslokaal

Ook bij de ministers van Onderwijs staat Oekraïne op de agenda

Via videoverbinding zullen de ministers van Onderwijs vandaag spreken over de stroom vluchtelingen uit Oekraïne. Ook deze ministers kunnen niet ontkomen aan overleg over de gevolgen van de oorlog. Voor hen ligt de focus vandaag op de toegang tot onderwijs voor Oekraïense kinderen. Op 4 maart is de tijdelijke beschermingsmaatregel voor vluchtelingen aangenomen waarmee de Oekraïense kinderen recht krijgen tot onderwijs in de gehele EU.

De videoconferentie zal focussen op manieren hoe initiatieven gecoördineerd kunnen worden, maar de invulling zal (grotendeels) bij de nationale overheden blijven: onderwijs is voornamelijk een lidstatenaangelegenheid.


 
Vrouwe Justitia

Wat is de conditie van de rechtsstaat in de EU?

In de commissie Constitutionele Zaken van het Europees Parlement staat vandaag het verslag over de stand van de rechtsstaat in de EU in 2021 op de agenda. Als rapporteur heeft D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld het verslag van de Europese Commissie bekeken en advies uitgebracht. De commissieleden zullen vandaag stemmen over het rapport en amendementen.

Het onderwerp rechtsstaat is niet nieuw voor de D66'er. Zo leidde zij in 2021 een onderzoek naar de rechtsstaat in Slovenië, een land dat slecht scoort als het gaat om persvrijheid en media-aanbod.


En verder...

Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat spreekt met de Roemeense Eurocommissaris voor vervoer, Adina-Iona Valean.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

16 maart

Raad van de EU

Informele videoconferentie van de ministers van Onderwijs

16 maart, 10:30-12:00

Europees Parlement

Vergadering van de EP-commissie constitutionele zaken

16 maart

Europese Commissie

Minister Harbers spreekt met Eurocommissaris Valean