Europa Vandaag: Europarlementariërs vieren Internationale Vrouwendag

dinsdag 8 maart 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Brochure women's empowerment

EP viert Internationale Vrouwendag

Vandaag is dag twee van de plenaire week van het Europees Parlement, en tegelijk is het Internationale Vrouwendag. Hoe viert het Parlement deze dag? Door twee debatten te voeren over de positie van vrouwen in de Unie natuurlijk.

Allereerst wordt er gesproken over het jaarlijkse rapport van gendermainstreaming in het Europees Parlement. De Europarlementariërs zullen debatteren over de stand van gelijkheid tussen mannen en vrouwen in hun eigen parlement. Als aanvulling hierop zal er ook gesproken worden over het EU Gender Action Plan III, de strategie van de EU om gendergelijkheid in de gehele wereld te bereiken.

Daarnaast zal er ook nog een speech zijn van de Oekraïnse schrijfster en dichteres Oksana Zabuzhko.


 
Slot naast een laptop

De strijd tegen buitenlandse bemoeienis

Een ander belangrijk thema bij de EP-vergadering vandaag is de bestrijding van buitenlandse inmenging in democratische processen van de EU. Om dit tegen te gaan werd de tijdelijke commissie over buitenlandse inmenging (INGE) in leven geroepen, die onderzoek heeft gedaan naar (digitale) manieren waarop buitenlandse partijen invloed uitoefenen. Afgelopen maand heeft deze commissie haar eindrapport gepresenteerd waaruit verschillende tekortkomingen blijken van de Europese aanpak van onder andere desinformatie en hybride dreigingen.

De pogingen van Rusland om invloed uit te oefenen in de EU worden ook besproken in het rapport. Gezien de gespannen relatie tussen de EU en Rusland zal deze kwestie vandaag waarschijnlijk hoog op de agenda staan bij het debat.


 
Telecommunicatietoren
Bron: flickr/Ian Sutton

Ministers van Telecommunicatie reizen door Frankrijk

Vandaag is de eerste dag van de informele bijeenkomst van ministers van Telecommunicatie. De bijeenkomst begint met een lunch in Parijs, waarbij verschillende vertegenwoordigers van big tech-bedrijven aansluiten om te spreken over de manipulatie van informatie.

Na de lunch zullen de ministers zich verplaatsen naar het zonnige Bourgogne, en zal het stadhuis van de stad Nevers het toneel zijn van discussies over de infrastructuur van Europese elektronische communicatienetwerken.


En verder...

De Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat debatteert over de aankomende Milieuraad van 17 maart.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

8 maart

Europees Parlement

Plenaire vergadering

8-9 maart

Raad van de EU

Informele bijeenkomst ministers van Telecommunicatie

8 maart, 16:30-19:30

Tweede Kamer

Commissiedebat Milieuraad op 17 maart 2022