Europese Commissie presenteert de Data Act

woensdag 23 februari 2022, 16:47

DEN HAAG (PDC) - De Europese Commissie heeft de Data Act gepresenteerd. Via brede regelgeving wil de EU voor meer controle zorgen bij bedrijven en consumenten over data die zij zelf genereren. Het voorstel heeft als doel een eerlijke digitale omgeving te creeëren, een concurrerende datamarkt te stimuleren, datagestuurde innovatie mogelijk maken en data toegankelijker te maken.

De verordening wil verplichtingen inzake gegevensuitwisselingen opleggen aan fabrikanten. Deze bedrijven zouden gebruikers toegang moeten verlenen tot hun gegevens. Ook moeten overheidsinstellingen de bevoegdheid krijgen om toegang te vragen tot gegevens die essentieel worden geacht om te reageren op noodsituaties.

De Commissie wil ook maatregelen opleggen voor clouddiensten. Het moet gemakkelijker worden om gegevens en applicaties over te brengen van de ene aanbieder naar de andere. Daarnaast moeten er ook maatregelen komen die kleine en middelgrote ondernemingen moeten helpen om misbruik van contractuele overeenkomsten over het delen van data te voorkomen.

Dit voorstel is het tweede grote wetgevingsinitiatief dat voortvloeit uit de Europese datastrategie van februari 2020. In november 2020 presenteerde de Commissie ook al de Data Governance Act.

Bron: Europese Commissie