Europa Vandaag: data, duurzaamheid en democratie

woensdag 23 februari 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Illustration: LG stand at MWC17 in Barcelona
Bron: European Commission

Verdere invulling van de Europese digitale en groene ambitie

Het belooft een drukke dag te worden voor de Europese Commissie die vandaag twee wetsvoorstellen presenteert: de Data Act en een voorstel voor duurzame bedrijfsvoering. Beide voorstellen moeten de digitale en groene ambities van de EU verder vormgeven.

De Data Act heeft als doel mensen meer controle te geven over de data die ze creeëren. Zo kunnen burgers en bedrijven toegang krijgen tot de data die ze genereren en moet het makkelijker worden om die data met andere partijen te delen. Belangrijk punt: het delen van je data dient makkelijker te worden voor jou en niet voor het bedrijf dat jouw data in handen heeft.

Het heeft even geduurd, maar na ruim een jaar vertraging is het eindelijk zover: de presentatie van het voorstel voor het verduurzamen van bedrijven. De wet moet bedrijven verantwoordelijk maken voor veroorzaakte milieuschade én voor schendingen van mensenrechten. Dat klinkt allemaal erg positief, maar het is de vraag hoeveel invloed de lobby heeft gehad het afgelopen jaar.


 
Mateusz MORAWIECKI
Bron: The Council of the European Union

Europees Parlement versus Polen

Na een driedaags bezoek aan Polen, waarin de staat van de rechtsstaat onder de loep genomen is, geeft de delegatie van de EP-commissies Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken (LIBE) en Constitutionele Zaken (AFCO) vanmiddag een persconferentie. Wordt dit een nieuwe klap voor het Oost-Europese land na de recente nederlaag bij het Europees Hof van Justitie over het korten op EU-subsidies? Of kunnen president Duda en premier Morawiecki opgelucht ademhalen?


En verder...

vergadert de Tweede Kamercommissie Europese Zaken over de informele Raad Algemene Zaken over het regionaal beleid die volgende week op het programma van de Europese ministers staat.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

23 februari

Europese Commissie

Presentatie Data Act

23 februari

Europese Commissie

Presentatie Sustainable corporate governance

23 februari, 14:15

Europees Parlement

Persconferentie delegatie commissies LIBE en AFCO in Polen

23 februari

Tweede Kamercommissie Europese Zaken

Commissiedebat informele Raad Algemene Zaken over Regionaal beleid