Europa Vandaag: Von der Leyen gaat van top naar top

vrijdag 18 februari 2022, 8:15

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Afrikaanse continent - EU-Afrika-top februari 2020
Bron: The Council of the European Union

Van Afrika-top in Brussel...

Vandaag is de tweede dag van de top tussen de EU en de Afrikaanse Unie. Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen zal vandaag ook aanwezig zijn om deel te nemen aan de geplande rondetafelgesprekken. Om 12:00 is de slotceremonie van de top. Naar verwachting zal daar een gezamenlijke visie voor 2030 worden gepresenteerd.

Voordat het zover is staat er deze ochtend ook een persverklaring op de agenda over de overdracht van technologie voor coronavaccins. Waar in Europa al een ruime meerderheid van de bevolking gevaccineerd is, is dat in Afrika een stuk lager (11%). Als het aan de Afrikaanse Unie ligt worden de patenten op vaccins, in bezit van westerse farma-reuzen, vrijgegeven. Verschillende EU-lidstaten staan hier echter wat terughoudender in, wat dit een omstreden onderwerp maakt.


 
Ursula von der Leyen
Bron: European Commission

...naar veiligheidstop in München

Op zaterdag is Ursula von der Leyen is Duitsland aanwezig bij de veiligheidsconferentie in München. Tijdens deze conferentie, waarbij gesproken wordt over internationaal veiligheidsbeleid, zal de Duitse politica een speech geven. In Hotel Bayerischer Hof in München zijn prominente politici en bestuurders uit tientallen landen binnen en buiten de EU aanwezig, maar ook vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, de media en de academische wereld. Namens de EU schuift ook Hoge Vertegenwoordiger Josep Borrell aan.

Het onderwerp van de conferentie is "collectieve hulpeloosheid": hoe kan dit gevoel van machteloosheid dat ontstaat door de constante vloed van crises worden overwonnen? In de marge van de top zal er tussen de deelnemers veel gesproken worden over de situatie in Oekraïne.


En verder...

De Kroatische Eurocommissaris Dubravka Suica neemt vandaag deel aan een werkgroep EU-democratie van de conferentie over de toekomst van Europa.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

18 februari

Europese Unie

Top Europese Unie-Afrikaanse Unie

18 februari

Europese Commissie

Eurocommissaris Dubravka Suica neemt deel aan een werkgroep EU-democratie

19 februari

Europese Commissie

Ursula von der Leyen geeft een speech bij de veiligheidsconferentie in München