Europa Vandaag: Emancipatie van de burger

woensdag 9 februari 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
code op laptop

Bescherming van platformwerkers

De Tweede Kamercommissies Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Europese Zaken en Digitale Zaken krijgen een technische briefing over het parlementair behandelvoorbehoud van een voorgestelde EU-richtlijn die arbeidsomstandigheden van platformwerkers moet verbeteren. Het aantal arbeidsplatformen groeit, maar de aandacht voor de werkomstandigheden van platformwerkers blijft achter. Deze richtlijn moet ervoor zorgen dat platformwerkers betere toegang krijgen tot sociale bescherming. Een belangrijke kwestie, gezien de toenemende populariteit van onder meer de flitsbezorging.


 
Conferentie over de toekomst van Europa: campagnemateriaal
Bron: Conferentie over de toekomst van Europa

Permanente burgerparticipatie

In het Europees Parlement komen de parlementaire delegaties bij de plenaire vergadering van de Conferentie over de Toekomst van Europa samen. Zij zullen spreken over het versterken van de Europese democratie, de beleidsprioriteiten van de EU en de introductie van een systeem voor permanente burgerparticipatie. Vooral dat laatste moet kritiek op 'ondemocratische Europese besluitvorming' doen verstommen en burgers meer inspraak geven in de werkwijze van de EU. Komend weekend doet de Conferentie Nederland aan wanneer het neerstrijkt in Maastricht voor het vierde burgerpanel.


 
Stella Kyriakides
Bron: European Commission

Gezondheidszorg voor iedereen

Het Franse Grenoble is vandaag en morgen het toneel van de informele bijeenkomst van de Europese ministers van Volksgezondheid. Namens Nederland zal minister Ernst Kuipers aanwezig zijn om samen met zijn Europese collega's te vergaderen over het verbeteren van de wereldwijde toegang tot de gezondheidszorg. De coronapandemie heeft duidelijk gemaakt dat Europese samenwerking zijn vruchten afwerpt maar dat hierin nog een wereld te winnen is.


En verder...

De Tweede Kamercommissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking bespreekt de economische-, handels- en ontwikkelingsaspecten van de toekomstige EU-Afrika partnerschapsagenda


Europa in een oogopslag