Democratie op Donderdag: de gelijkstelling van openbaar en bijzonder onderwijs

donderdag 30 september 2021, 14:28

DEN HAAG (PDC) - Elke donderdag lanceert PDC op Twitter een poll over een actueel politiek onderwerp. Aan de hand van antwoordmogelijkheden kan je daarbij je mening geven over een stelling of vraag. De resultaten van de vorige poll én de nieuwe poll worden elke donderdag op Parlement.com geplaatst. Deze week: moet de Kamer artikel 23 van de Grondwet moderniseren?

Nieuwe poll

Vandaag debatteert de Kamer met minister Slob over de kwestie van scholen die leerlingen dwingen om uit te komen voor hun geaardheid. Aanleding voor het debat is dat de onderwijsinspectie een rapport heeft uitgebracht naar aanleiding van een artikel in het NRC-Handelsblad. In dit artikel werd aandacht besteed aan het feit dat op een school leerlingen door vertrouwenspersonen niet correct zijn behandeld. Het ging hierbij om het forceren van het uitkomen voor de geaardheid of seksuele identiteit tegenover de ouders. Hierbij worden dus leerlingen anders behandeld op basis van seksuele geaardheid.

Dit druist in tegen artikel 1 van de Grondwet. De scholen beweren echter dat ze ruimte hebben om zelf invulling te geven aan hun onderwijs en hun beleid, want artikel 23 geeft hier ruimte voor. Dit artikel regelt de gelijkstelling van openbaar en bijzonder onderwijs.

Vorige Poll

De popularitieit en het extensieve gebruik van social media maakt platforms als Twitter een geschikte plek voor politici om hun politieke boodschap te delen. Dit geeft hen de kans om het gesprek aan te gaan met individuen en brengt de politiek dichterbij de stemmer. Aan de andere kan de politisering van social media bijdragen aan het opzwepen van massa's mensen, met de bestorming van het Capitool in januari 2021 als extreem voorbeeld hiervan.

Recentelijk is er ook in Nederland meer aandacht voor het gedrag en de uitingen van politici op Twitter. Deze discussies hebben vaak weinig houvast aangezien er in het integriteitsreglement niks is opgenomen over het gedrag van politici op social media. Daarom deze week de vraag:

Moet het integriteitsreglement van de Tweede Kamer worden uitgebreid met regels en protocollen omtrent het gedrag en de uitingen van politici op social media?

62% van de stemmers (26) was het hiermee eens, 31% niet en 7% gaf aan dat iets anders dan een regelement wenselijk was.

Bron: Tweede Kamer