Democratie op Donderdag: Gedrag en uitingen politici op social media

donderdag 23 september 2021, 14:42

DEN HAAG (PDC) - Elke donderdag lanceert PDC op Twitter een poll over een actueel politiek onderwerp. Aan de hand van antwoordmogelijkheden kan je daarbij je mening geven over een stelling of vraag. De resultaten van de vorige poll én de nieuwe poll worden elke donderdag op Parlement.com geplaatst. Deze week: Een integriteitsrelement voor politici op social media?

Nieuwe poll

De popularitieit en het extensive gebruik van social media maakt platforms als Twitter een geschikte plek voor politici om hun politieke boodschap te delen. Dit geeft hen de kans om het gesprek aan te gaan met individuen en brengt de politiek dichterbij de stemmer. Aan de andere kan de politisering van social media bijdragen aan het opzwepen van massa's mensen, met de bestorming van het Capitool in januari 2021 als extreem voorbeeld hiervan.

Recentelijk is er ook in Nederland meer aandacht voor het gedrag en de uitingen van politici op twitter. Deze discussies hebben vaak weinig houvast aangezien er in het integriteitsreglement niks is opgenomen over het gedrag van politici op social media. Daarom deze week de vraag:

Moet het integriteitsreglement van de Tweede Kamer worden uitgebreid met regels en protocollen omtrent het gedrag en de uitingen van politici op social media?

Vorige poll

Op woensdag 15 september besprak de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen de plannen van de Europese Unie voor het komende jaar in de State of the Union. Van gezondheid en klimaat tot geopolitiek en digitalisering, de Europese Commissie wil belangrijke beslissingen nemen die grote invloed zullen hebben op Nederland.

Dat creeërt een situatie waarin een terechte zorg ontstaat over hoe we Nederlandse belangen moeten behartigen in Europa, en hoe het kabinet geïnformeerd wordt over politieke ontwikkelingen in Europa. Voor het kabinet Rutte II hadden we hier een staatssecretaris voor Europese Zaken voor. Daarom was deze week de vraag:

Moet er een staatssecretaris/Minister van Europese Zaken komen in het nieuwe kabinet?

  • 51,1% van de stemmers (47) waren voor het installeren van een minister van Europese Zaken. 29,8% prefeerde het herinstalleren van een staatssecretaris van Europese Zaken en 19,1% koos voor de optie 'geen van beiden'.