Josep Borrell: gebrek aan Europese vaccindonaties is kans voor China

maandag 2 augustus 2021, 10:32

DEN HAAG (PDC) - De hoogste EU-diplomaat, Hoge Vertegenwoordiger Josep Borrell, heeft stevige kritiek geuit op de Europese vaccindonaties aan Afrika en Latijns-Amerika. Volgens Borrell laat de volgens hem gebrekkige uitvoering van donaties aan ontwikkelingslanden een kans voor China om invloed te genereren door de export van haar eigen vaccins.

De kritiek van Borrell volgt op berichten dat de vaccindonaties van de EU, die 200 miljoen doses had beloofd via het COVAX-programma, nog niet op gang zijn gekomen. Volgens Borrell zijn er nu 10 miljoen doses aan Afrikaanse landen gedoneerd door Europa, terwijl het continent 1,5 miljard inwoners heeft.

Borrell benadrukt het belang van de zichtbaarheid van Europese donaties, om te laten zien dat de beloftes van de EU om betere samenwerking met Afrika en Latijns-Amerika te bewerkstelligen oprecht zijn. Volgens hem vallen de Europese donaties, mede door de gedeelde verantwoordelijkheid via het COVAX-programma, minder op. Een verbetering daarvan kan helpen tegen de indruk dat Europa te weinig in ontwikkelingslanden doet.

Bron: Politico