'Conservatief' cluster spreekt met informateur Hamer

donderdag 27 mei 2021, 16:10

DEN HAAG (PDC) - Vandaag sprak informateur Mariëtte Hamer met het tweede cluster van partijen, de fractievoorzitters van Forum voor Democratie, Ja21, SGP, BBB en fractie Den Haan. In deze ronde ging het vooral over het herstel- en transitiebeleid voor na de coronacrisis.

De conservatieve partijen die donderdagochtend aanschoven, hebben vooral gepleit voor maatregelen die de jongere generatie goed uit de coronacrisis moeten helpen. Ook is er door Ja12 en SGP aandacht gevraagd voor het onderwijs en de jeugdzorg. Tevens wilden de partijen, waaronder FvD, een rem op de klimaatplannen waar de midden- en linkse partijen voor pleiten.

Morgen volgt een gesprek met het derde en laatste cluster met, naast de Groep-Van Haga, vooral linkse partijen. Hamer wil op deze manier eerst met partijen praten over het herstelplan, om daarna pas aan de echte kabinetsformatie beginnen.

Van de partijen die vandaag aanschoven is alleen JA21 door de VVD genoemd als serieuze mogelijkheid om mee in een coalitie te stappen. Partijleider Eerdmans zei hierover na afloop dat Hamer beweert "dat het nog niet een afgesloten hoofdstuk is".

Bron: ANP