Fractieleiders zeven partijen spraken met informateur Hamer

woensdag 26 mei 2021, 14:22
gewijzigd

DEN HAAG (PDC) - De fractieleiders van zeven partijen zijn voorzichtig met het delen van informatie over wat er in hun gesprek met informateur Hamer aan bod is gekomen. Vanochtend om 09.30 ontving Hamer de leiders van de vier huidige coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie evenals de oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en SP.

Hamer kondigde eerder aan de partijen in clusters uit te nodigen voor gesprekken over de inhoud van het herstel- en transitiebeleid. Daarbij is vooral gekeken naar de inhoudelijke overlap tussen de partijen, maar ook de grootte van de fracties speelt een rol.

VVD-leider Mark Rutte gaf aan dat de partijen onderling hebben afgesproken "een beetje stil te zijn" over de precieze inhoud van de gesprekken. Dit in verband met het belang van het formatieproces. D66-leider Sigrid Kaag zei onder meer dat zowel grotere als kleinere partijen zich verantwoordelijk voelen voor het herstelbeleid. Volgens haar betekent dit echter niet dat dit specifieke cluster van partijen ook gaat regeren.

Het initiatief voor de formatie ligt bij de VVD en D66. Zij willen graag met het CDA in zee, maar hebben voor een meerderheid in de Tweede Kamer nog een extra partner nodig. Voor een meerderheid in de Senaat zal er nog een extra partij bij moeten komen. Later deze week komen er nog twee clusters van partijen langs informateur Hamer.

Bron: ANP/NOS