Radio 1-debat brengt geen verrassingen; alle pijlen gericht op Mark Rutte

maandag 1 maart 2021, 15:56
gewijzigd

DEN HAAG (PDC) - Het grote lijsttrekkersdebat op Radio 1 van 26 februari heeft geen grote verrassingen of winnaar opgeleverd. Wel was er sprake van een serie aanvallen op demissionair premier Mark Rutte.

Alle lijsttrekkers met een fractie in de huidige Tweede Kamer gingen met elkaar in debat. Ze werden hierbij verdeeld in acht blokken van drie, waarbij per groep verschillende thema's aan de orde kwamen zoals wonen, integratie, onderwijs en veiligheid. Het debat is traditiegetrouw de start van de verkiezingscampagne waarin alle gevestigde lijsttrekkers aan het woord komen.

De verslaggeving over het debat is vooral gericht op de rol van premier Rutte. De premier, wiens VVD ver voor staat in de peilingen, werd door bijna alle andere oppositiepartijen en coalitiepartners aangevallen, zelfs als hij niet aan tafel zat. Hij was echter goed voorbereid en ging in de tegenaanval.

Uit de berichtgeving over het debat komt naar voren dat er geen duidelijke verrassingen of koerswijzigingen in de verkiezingscampagne hebben plaatsgevonden door het debat. Behalve de premier kreeg geen van de lijsttrekkers bijzonder veel aandacht, nog maakte een van hen een fatale blunder.

Bronnen: