Herindelingsverkiezingen: de eerste keer stemmen in coronatijd

woensdag 18 november 2020, 10:36

DEN HAAG (PDC) - Vandaag vinden er verkiezingen plaats in enkele heringedeelde gemeenten in Groningen en Noord-Brabant. Dit zijn de eerste verkiezingen die plaats vinden tijdens de coronacrisis. Om de veiligheid van kiezers te waarborgen zijn er verschillende extra maatregelen genomen.

Om ervoor te zorgen dat kiezers zich aan de maatregelen houden en de stembureaus niet te vol worden is er extra personeel. Ook wordt er gebruik gemaakt van spatschermen, worden de stembureaus regelmatig schoongemaakt en mogen kiezers in de gemeente Eemsdelta het rode potlood mee naar huis nemen.

Verder zijn verschillende stembureaus verplaatst naar grotere ruimtes, zoals sporthallen, om de anderhalve meter regel te kunnen waarborgen. Daarnaast worden er mobiele stembureaus geplaatst in zorgcentra. Zo kunnen bewoners en personeel ook veilig hun stem uitbrengen.

Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken, houdt de gang van zaken in de zeven gemeenten nauw in de gaten. De herindelingsverkiezingen worden door haar beschouwd als "een klein beetje een oefening op weg naar maart".

Bron: NOS