Presentatie Jaarboek Parlementaire Geschiedenis: Justitie moet 'veranderen'

woensdag 18 november 2020, 8:47

DEN HAAG (PDC) - Justitie moet weer moreel leiderschap op zich nemen op justitieel gebied en daarom moet het 'systeem' van het ministerie veranderen. Dat betoogde oud-Nationaal ombudsman Alex Brenninkmeijer gisteren bij de online presentatie van het Jaarboek Parlementaire Geschiedenis van het CPG.

Het ministerie is te veel gericht op de doelen van de politieke leiding. Dat zit inmiddels in zijn 'systeem' en het zal niet eenvoudig zijn om dat te veranderen. De houding heeft de afgelopen jaren echter tot vele incidenten geleid, die overigens mede aanleiding waren om 'Justitie' als thema voor het jaarboek te kiezen.

Brenninkmeijer vindt ook dat de Tweede Kamer tekortschiet in haar controlerende taak. De Kamer is te veel 'partij' als het gaat om beleid. Hij bepleit dus een dualistischer houding.

Het eerste exemplaar van het jaarboek werd virtueel door Thom de Graaf, voorzitter van het bestuur van de Stichting Parlementaire Geschiedenis, aan de beide Kamervoorzitters overhandigd. Beiden reageerden met een korte toespraak. Khadija Arib wees naar de controlefunctie van de Kamer, juist in coronatijd. Jan Anthonie Bruijn benadrukte onder meer het belang van parlementaire geschiedenis.