Voorkeurstemmen

Het is mogelijk om met voorkeurstemmen tot Tweede Kamerlid te worden gekozen. Dat betekent dat iemand die normaal gesproken niet was verkozen, omdat hij of zij te laag op de lijst stond, toch een zetel verovert. Er worden ook voorkeurstemmen uitgebracht op kandidaten die op grond van hun plaats op de lijst toch wel gekozen zouden zijn. Zo worden er als regel veel voorkeurstemmen uitgebracht op vrouwelijke kandidaten.

Lange tijd was er een hoge drempel, namelijk de helft van de kiesdeler (en dan ook nog uitgebracht op een gelijkluidende lijst). Tussen 1946 en 1998 waren er daarom slechts drie kandidaten die met voorkeurstemmen tot Tweede Kamerlid werden gekozen. In 1998 werd het makkelijker om met voorkeurstemmen tot Tweede Kamerlid te worden gekozen. In plaats van de 50%-norm kwam er een 25%-norm. Bij de verkiezingen van maart 2017 werden vier leden dankzij voorkeurstemmen gekozen.

Sommige partijen zijn voorstander van een nog lagere voorkeursdrempel of zelfs van het verdwijnen van de drempel.


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.