Eerste Kamer akkoord met eerste pakket covid-19 verkiezingsmaatregelen

woensdag 4 november 2020, 16:00

DEN HAAG (PDC) - De Eerste Kamer heeft gisteren ingestemd met een aantal maatregelen in verband het covid-19 virus om de gang naar de stembus makkelijker en veiliger te maken. Deze staan in de Tijdelijk wet Verkiezingen covid-19 die zowel bij een aantal gemeentelijke herindelingsverkiezingen op 18 november zullen gelden als bij de Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 17 maart 2021.

De stemlokalen worden aangepast op de anderhalve meter-regel en er gaan diverse hygiënemaatregelen gelden in de lokalen. Ook maakt de tijdelijke wet het mogelijk om stembureaus in te stellen in zorginstellingen. Deze zijn dan alleen toegankelijk voor de bewoners of bezoekers van die instellingen. Ook is de volmachtregeling uitgebreid. Iemand kan namens drie anderen (was twee) een stem uitbrengen.

Een tweede pakket maatregelen dat alleen voor de Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 17 maart 2021 geldt, is in voorbereiding. Minister Ollongren heeft vandaag, op woensdag 4 november, een voorstel voor een tweede tijdelijke wet in internetconsultatie gegeven, waardoor

  • kiesgerechtigden van 70 jaar en ouder per brief kunnen stemmen;
  • kiesgerechtigden met een een kwetsbare gezondheid al op maandag en dinsdag kunnen stemmen;
  • de zittingen van de hoofdstembureaus en het centraal stembureau digitaal gevolgd kunnen worden.

Ook wordt met dit voorstel de termijn tussen de stemming en de eerste samenkomst van de nieuwe Tweede Kamer verlengd van 8 naar 13 dagen. Daardoor is er meer tijd om de uitslag officieel vast te stellen.

Bron: eerstekamer.nl en internetconsultatie.nl