Tien jaar premier Rutte

Op 14 oktober 2010 werd Mark Rutte minister-president. Zijn partij, de VVD, was bij de verkiezingen van 9 juni de grootste geworden en na een mislukte poging om een kabinet met D66, PvdA en GroenLinks te vormen, kwam het kabinet-Rutte I tot stand. Dat werd gevormd door VVD en CDA en kreeg gedoogsteun van de PVV. Rutte bleef ook na de verkiezingen van 2012 en 2017 premier, eerst in een kabinet met de PvdA (Rutte II) en daarna in het huidige kabinet van VVD, D66, CDA en ChristenUnie (Rutte III).

De eerste verkiezingen waarbij Mark Rutte optrad als lijsttrekker waren zijn minst succesvolle. Hij won in 2006 wel de lijsttrekkersverkiezing van Rita Verdonk, maar zij kreeg bij de verkiezingen meer stemmen dan hij. De VVD ging van 28 naar 22 zetels en bleef buiten het kabinet. Pas langzamerhand won Rutte aan gezag in de Kamer en in zijn partij. Dat mondde uit in drie opeenvolgende verkiezingszeges.

Aangezien de kans groot is dat Rutte in 2021 opnieuw lijsttrekker is, is ook de mogelijkheid aanwezig dat er voorlopig nog geen einde aan zijn premierschap komt. Tot nu is Ruud Lubbers, met bijna twaalf jaar de langstzittende premier.Kabinetten verdwijnen, partijen vergaan, maar Rutte blijft eeuwig bestaan (column J.Th.J. van den Berg, 26 augustus 2019)

Ten minste houdbaar tot 2021... (column Johan van Merriënboer, 24 juni 2019)