Politieke integriteitsindex: VVD'ers meest in opspraak

maandag 10 februari 2020, 15:57

DEN HAAG (PDC) - Politici van de VVD waren het afgelopen jaar het vaakst betrokken bij integriteitskwesties, maar liefst tien keer. Zij worden op de voet gevolgd door leden van lokale politieke partijen, die negen schandalen telden. Dat blijkt uit de politieke integriteitsindex die de Volkskrant afgelopen zaterdag publiceerde. Deze index geeft een overzicht van alle politieke schandalen van het afgelopen jaar. De meeste politici kwamen in opspraak door misdragingen in de vrije tijd, daarna komt het misbruiken van informatie.

De ernstigste affaire speelde zich af in de gemeente Den Haag. De Rijksrecherche viel de kantoren van wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui binnen. De politici van de lokale partij Groep De Mos/Hart voor Den Haag werden beschuldigd van corruptie. Opvallend is dat slechts enkele politici hun excuses maken. De meeste betrokkenen proberen hun handelen te rechtvaardigen of komen met uitvluchten. Hoogleraar bedrijfsethiek Muel Kaptein en NVWA-inspecteur Martien van Helvoort hebben alle uitvluchten verdeeld in vier categorieën. Het ontkennen of verdraaien van feiten, het ontkennen van de norm, het afschuiven op omstandigheden en het gebruiken van de privésituatie.

De politieke integriteitsindex laat een dalende trend zien in het aantal schendingen per partij. Dit geldt ook voor VVD en de lokale partijen . Om het aantal schendingen van integriteit tegen te gaan zijn veel partijen steeds strenger geworden op de naleving van partijregels. Ook hebben zowel de Eerste als Tweede Kamer dit jaar een gedragscode ingevoerd.

 

Partij

Integriteitsschendingen

VVD

10

Lokaal/Overig

9

D66

5

PVV

5

CDA

3

FVD

3

SGP

3

Groenlinks

2

CU

1

PvdA

1

Bron: Volkskrant 7 februari 2020