Europese Week van beroepsvaardigheden 2019: bijna 1 500 evenementen in de hele EU promoten de voordelen van beroepsonderwijs en -opleiding

Vandaag eindigt de Europese Week van beroepsvaardigheden in Helsinki. Dit jaar hebben tot dusver 1 407 evenementen en activiteiten plaatsgevonden in heel Europa en ertoe bijgedragen dat de Europese Week van beroepsvaardigheden 2,5 miljoen mensen heeft bereikt, het grootste aantal ooit sinds de eerste editie in 2016.

“Ik ben zeer onder de indruk van de projecten in beroepsonderwijs en -opleiding die ik heb gezien en ik ben er meer dan ooit van overtuigd dat beroepsonderwijs en -opleiding echt een “eerste keuze” is die tot lonende en boeiende loopbanen leidt”, zei Marianne Thyssen, commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit. “Daarom ben ik zeer verheugd dat we meer mensen dan ooit tevoren hebben bereikt tijdens deze vierde editie van onze Week van beroepsvaardigheden. Ik hoop dat ook zij de kwaliteit van beroepsonderwijs en -opleiding meer bekendheid zullen geven.”

“De beste manier om het welzijn van Europa te vergroten en banen te scheppen is iedereen te helpen de nodige vaardigheden te leren en het competentieniveau van de hele bevolking te verhogen. Beroepsonderwijs en -opleiding van hoge kwaliteit speelt een sleutelrol bij de verwezenlijking van die doelstelling. De Week van beroepsvaardigheden en het indrukwekkende aantal kwalitatief hoogwaardige evenementen spelen een cruciale rol bij het benadrukken van het belang van beroepsonderwijs en -opleiding”, zei Li Andersson, minister van Onderwijs van Finland. “We hebben goed geluisterd naar de ideeën en inzichten die tijdens de Week van beroepsvaardigheden zijn geformuleerd en zullen er rekening mee houden als we het nationale en Europese onderwijs- en opleidingsbeleid voor de komende tien jaar uitstippelen.”

Prijzen voor excellentie in beroepsonderwijs en -opleiding 2019

Tijdens de Europese Week van beroepsvaardigheden reikt de EU elk jaar de “Prijzen voor excellentie in beroepsonderwijs en -opleiding” uit aan personen, organisaties en initiatieven voor hun inspanningen om beroepsonderwijs en -opleiding van hoogstaand niveau te bevorderen en aan te bieden. De prijzen zijn erop gericht kwaliteit op het gebied van beroepsonderwijs en -opleiding voor het voetlicht te brengen, de winnaars zichtbaarheid te geven, de deelnemers te motiveren en de ontwikkeling van netwerken en nieuwe carrièremogelijkheden te ondersteunen.

De winnaars van 2019 zijn tijdens een plechtigheid bekendgemaakt:

Bedrijven en lerenden:

Prijzen van de Europese Alliantie voor leerlingplaatsen:

Grote ondernemingen:

 • Hidromek A.Ş. - Hayri Akgus, Turkije

Kleine ondernemingen:

 • Strand Hotel, Tom Flavin, Ierland

Leerlingen:

 • Samuel Gilmore - Mark Pollock Joinery, Kilrea, Co Londonderry, Noord-Ierland VK

Prijs voor opleiding op het werk:

 • Hot & Cold Therm Kft. - Benkő Zoltán & István Győre, Hongarije

Vernieuwers van beroepsonderwijs en -opleiding:

Prijs voor innovatieve aanbieder van beroepsonderwijs en -opleiding:

 • Akademie Deutsches Bäckerhandwerk Weinheim - Bernd Kuetscher, Duitsland

Prijzen voor leerkracht en opleider:

 • Markku Vengasaho - Edusampo, Finland

Prijs voor onderzoekers op het gebied van beroepsonderwijs en -opleiding:

 • Prof. Fernando Marhuenda, Universiteit van Valencia, Spanje

Prijzen voor ondernemende scholen - TES / JA Europe:

 • Gradia Vocational Institute - Pirjo Kauhanen, Finland

Europese financiering voor excellentie:

Prijs van het Europees Sociaal Fonds (focus op digitalisering en technologische verandering):

 • Empleando digital - Belén Sánchez-Rubio & Carmen Cárdenas, Spanje

Prijzen van Erasmus+:

Beroepsonderwijs en -opleiding en vaardigheden voor de toekomst:

 • Developing Work Based Learning Model for VET - John Hurley, Ierland

Sociale inclusie:

 • New didactical models for initial VET training of young disadvantaged persons to reduce drop out - Maria-Luise Leitner, Oostenrijk

Prijzen van de Europese agentschappen:

#CedefopPhotoAward:

 • Ortweinschule - College of engineering, art and design and Institute for research and technology Graz, Oostenrijk

Prijs voor ondernemerschap van de Europese Stichting voor opleiding (ESO):

 • University of Alexandria - Essam A. Elkordi, Egypte

Internationale prijzen (eregasten):

 • Internationale prijs voor beroepenwedstrijden-WorldSkills 2019: Stefan Planitzer, Oostenrijk
 • UNESCO-UNEVOC fotowedstrijd Skills in Action: Ruth Pemisola Oluniyi

Achtergrond

De Europese evenementen van de vierde editie van de Europese week van beroepsvaardigheden vonden van 14 tot en met 18 oktober 2019 plaats in Helsinki. De Week werd dit jaar georganiseerd door de Europese Commissie in samenwerking met het Finse voorzitterschap en is erop gericht beroepsonderwijs en -opleiding te bevorderen en de boodschap te verspreiden dat beroepsonderwijs en -opleiding een goede keuze kan zijn voor zowel jongeren als volwassenen. In heel Europa zijn duizenden mensen gemobiliseerd om beroepsonderwijs en -opleiding te bevorderen en de concrete mogelijkheden die dit onderwijstraject biedt voor het voetlicht te plaatsen.

In 2019 lag de nadruk op “beroepsonderwijs en -opleiding voor iedereen - vaardigheden voor het leven”, terwijl het overkoepelende thema van de Week “Ontdek je talent” bleef. Benadrukt werd dat een leven lang leren nieuwe kansen en betere loopbaanperspectieven biedt en dat beroepsonderwijs en -opleiding voor iedereen, in elke fase van het leven, een goede keuze is.

De Week in Finland

Met de steun van het Finse voorzitterschap heeft de Week 1 211 bezoekers naar Helsinki gelokt. De evenementenvarieerden van informele gesprekken met jongeren tot een inclusieve en toekomstgerichte hoofdconferentie over “beroepsonderwijs en -opleiding voor iedereen - vaardigheden voor het leven”. In een tentoonstelling werd het beste van wat Finland op het gebied van beroepsonderwijs en -opleiding te bieden heeft in de schijnwerpers gezet. 89 evenementen en activiteiten hebben plaatsgevonden in het hele land, zoals contactdagen voor studenten van de lerarenopleiding beroepsonderwijs, een open dag in een centrum voor beroepsonderwijs en -opleiding en een “truck tour” in virtuele realiteit, opgebouwd door cursisten uit beroepsonderwijs en -opleiding en studenten uit het hoger onderwijs. 57 272 mensen hebben tot dusver deelgenomen en hun steun voor beroepsonderwijs en -opleiding op lokaal niveau getoond.

Ambassadeurs van de campagne 2019

Dit jaar ondersteunen 27 ambassadeurs uit 24 landen de Europese Week van beroepsvaardigheden. Daarnaast zijn er twee ambassadeurs van de EU. Het zijn allemaal rolmodellen op hun respectieve gebieden,voorvechters van beroepsonderwijs en -opleiding en voorbeelden van hoe beroepsonderwijs en -opleiding tot succesvolle loopbanen kan leiden. Zij zijn afkomstig uit alle lagen van de bevolking en illustreren de breedte en diepgang van beroepsonderwijs en -opleiding. Het zijn leerkrachten en opleiders, succesvolle ondernemers, voetballers, IT-specialisten, managers en topmanagers — om er maar een paar te noemen. Het hele jaar door hebben zij de aantrekkelijkheid en de excellentie van beroepsonderwijs en -opleiding gepromoot en ervoor gepleit een leven lang te leren en zich om- en bij te scholen.

Meer informatie

Website van de Europese Week van beroepsvaardigheden 2019

Europese Week van beroepsvaardigheden 2019: kaart van evenementen

Facebook Evenementenpagina: Europese Week van beroepsvaardigheden 2019

Website van het Finse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie in 2019

Europese Stichting voor opleiding: Prijs voor de ontwikkeling van ondernemersvaardigheden

Volg Marianne Thyssen op Facebook en Twitter

Twitter: #EUVocationalSkills, #DiscoverYourTalent

IP/19/6113

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail