Brexit: Europese Commissie beveelt de Europese Raad (art. 50) aan het bereikte akkoord over het herziene protocol inzake Ierland/Noord-Ierland en de herziene politieke verklaring te bekrachtigen.

de Commissie heeft de Europese Raad (art. 50) vandaag aanbevolen het door de onderhandelaars bereikte akkoord over het terugtrekkingsakkoord, met inbegrip van een herzien protocol inzake Ierland/Noord-Ierland, te bekrachtigen en een herziene politieke verklaring over het kader voor de toekomstige betrekkingen tussen de EU en het VK goed te keuren. De Commissie beveelt eveneens het Europees Parlement aan zijn goedkeuring aan dit akkoord te hechten. Aan het akkoord zijn de afgelopen dagen intensieve onderhandelingen tussen de onderhandelaars van de Europese Commissie en het VK voorafgegaan.

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie: “Dit akkoord is een billijk compromis tussen de EU en het VK. Het getuigt van de vastberadenheid en de wil aan weerszijden om te doen wat het beste is voor de burgers van de EU en het VK. Er is nu een nieuw overeengekomen protocol dat vrede en stabiliteit op het eiland Ierland beschermt en de integriteit van onze interne markt bewaart. Ik hoop dat we dit nu kunnen voltooien en onze burgers en bedrijven de zekerheid kunnen bieden die zij verdienen.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar van de Europese Commissie: “De onderhandelingen van de afgelopen dagen waren moeilijk. Wij zijn erin geslaagd oplossingen te vinden die de integriteit van de interne markt ten volle eerbiedigen. Wij hebben een nieuwe, juridisch operationele oplossing uitgewerkt om een harde grens te vermijden en vrede en stabiliteit op het eiland Ierland te beschermen. Het is een oplossing die werkbaar is voor de EU, voor het VK en voor de burgers en bedrijven in Noord-Ierland.”

Het herziene protocol voorziet in een juridisch operationele oplossing die een harde grens op het eiland Ierland vermijdt, de economie van het gehele eiland en het Goede-Vrijdagakkoord (Akkoord van Belfast) in al zijn dimensies beschermt en de integriteit van de interne markt bewaart. Deze oplossing houdt rekening met de unieke omstandigheden op het eiland Ierland teneinde de vrede en de stabiliteit te beschermen.

Alle andere elementen van het terugtrekkingsakkoord zoals overeengekomen op 14 november 2018 blijven inhoudelijk ongewijzigd. Het terugtrekkingsakkoord zorgt voor rechtszekerheid waar de terugtrekking van het VK uit de EU tot onzekerheid heeft geleid, namelijk inzake de rechten van burgers, de financiële regeling, een overgangsperiode tot ten minste eind 2020, governance, protocollen inzake Gibraltar en Cyprus, en een reeks andere scheidingskwesties.

Het herziene terugtrekkingsakkoord

Wat de regelgeving betreft, zal Noord-Ierland gebonden blijven door een beperkt stel regels betreffende de interne markt van de EU om een harde grens te vermijden: de goederenwetgeving, voorschriften inzake diergezondheidscontroles ("SPS"), regelgeving inzake landbouwproducten en het op de markt brengen ervan, alsook regelgeving inzake btw en accijnzen op goederen en inzake staatssteun.

Wat douane betreft, is het enkel douanegebied van de EU en het Verenigd Koninkrijk, zoals overeengekomen in november 2018, uit het protocol inzake Ierland/Noord-Ierland verwijderd op verzoek van de huidige Britse regering. De onderhandaars van de EU en het VK hebben thans een nieuwe manier gevonden om het doel van het vermijden van een douanegrens op het eiland Ierland te verwezenlijken en tegelijkertijd te bewerkstelligen dat Noord-Ierland deel blijft uitmaken van het douanegebied van het VK. Het akkoord bewaart volledig de integriteit van de interne markt en de douane-unie van de EU, en vermijdt wettelijke en douanecontroles aan de grens tussen Ierland en Noord-Ierland.

Tot slot zijn de EU en het VK overeengekomen een nieuw mechanisme van instemming te creëren dat de leden van de Noord-Ierse Assemblee een beslissende stem zal geven over de toepassing van relevante EU-wetgeving in Noord-Ierland op langere termijn. De Commissie heeft over dit punt nauw contact onderhouden met de Ierse regering.

De herziene politieke verklaring

De belangrijkste wijziging in de politieke verklaring betreft de toekomstige economische betrekkingen tussen de EU en het VK, waar de huidige Britse regering opteert voor het model van een vrijhandelsovereenkomst. De politieke verklaring voorziet in een ambitieuze rechten- en quotavrije vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en het VK. Harde toezeggingen inzake een gelijk speelveld moeten open en eerlijke mededinging waarborgen. De precieze aard van de toezeggingen zal in verhouding staan tot het ambitieniveau voor de toekomstige relatie en rekening houden met de economische verwevenheid en de geografische nabijheid van het VK.

Volgende stappen

Het komt de Europese Raad (art. 50) toe het herziene terugtrekkingsakkoord in zijn totaliteit te bekrachtigen en de herziene politieke verklaring over het kader voor de toekomstige betrekkingen goed te keuren.

Om in werking te kunnen treden, moet het terugtrekkingsakkoord door de EU en het VK worden geratificeerd. Aan de kant van de EU moet de Raad van de Europese Unie machtiging verlenen om het terugtrekkingsakkoord te ondertekenen, waarna het ter goedkeuring aan het Europees Parlement wordt toegezonden. Het Verenigd Koninkrijk moet het akkoord ratificeren overeenkomstig zijn eigen grondwettelijke regels.

Meer informatie

Brief van voorzitter Jean-Claude Juncker aan voorzitter Donald Tusk

Het herziene protocol inzake Ierland/Noord-Ierland

De herziene politieke verklaring

De aanbeveling van de Europese Commissie

Vragen en antwoorden

Meer informatie is te vinden op onze website

IP/19/6120

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail