Europese Commissie maakt winnaars Europese prijs voor productveiligheid bekend

De Europese Commissie heeft vanavond de winnaars van de eerste editie van de Europese prijs voor productveiligheid bekendgemaakt. De nieuwe prijs wordt uitgereikt aan bedrijven die in hun streven naar meer veiligheid voor de consument verder gaan dan de EU voorschrijft. Acht bedrijven - uit Denemarken, Duitsland, Finland, Griekenland, Italië, Nederland en Oostenrijk - werden beloond voor hun inspanningen om de veiligheid van kinderen te verbeteren.

Věra Jourová, EU-commissaris voor Justitie, Consumentenzaken en Gendergelijkheid, was gastvrouw op de uitreikingsceremonie: “Ik wil de winnaars van harte feliciteren: ze innoveren en investeren om producten veiliger te maken en leggen de lat voor de bescherming van de consument in heel Europa hoger. Deze prijs is bedoeld als erkenning voor hun inspanningen. Ik roep alle bedrijven op om consumentenbescherming de grootste prioriteit te geven en zo de veiligheid van onze kinderen, onze gezinnen en onze vrienden te waarborgen. Er bestaat geen betere investering dan een investering in het vertrouwen van de consument.”

De winnaars:

De gouden, zilveren en bronzen onderscheiding en de eervolle vermelding gingen naar vier kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) en vier grote ondernemingen die uitblinken in veiligheid van kinderverzorgingsproducten.

De kmo's:

  • Goud: Remmy (Italië) - voor hun innovatief autoalarm voor kinderen (Car Baby Alert), dat levens kan redden door de bestuurder te waarschuwen als een kind in de auto achterblijft.
  • Zilver: Evomove (Denemarken) - voor hun kinderstoel (Nomi Highchair) met speciale wieltjes die omkantelen helpen voorkomen.
  • Brons: Reer (Duitsland) - voor hun kinderbeveiligingssystemen en hun communicatieactiviteiten om de veiligheid van kinderen in huis te verbeteren.
  • Eervolle vermelding: Mippaa (Nederland) - voor hun innovatieve kindertrapleuning (Stair Trainer), die kleine kinderen helpt bij het op- en afgaan van de trap.

De grote bedrijven:

  • Goud: Reima Oy (Finland) - omdat zij ervoor zorgen dat kleding niet alleen veilig is voor kinderen, maar hen ook nog extra beschermt, bijvoorbeeld in het donker.
  • Zilver: Cybex (Duitsland) - voor de doordachte veiligheidskenmerken van hun PRIAM-kinderwagen en hun robuuste interne productveiligheidsprocessen.
  • Brons: Mega Disposables (Griekenland) - voor hun innovatieve inspanningen om de chemische veiligheid van Babylino Sensitive luiers te waarborgen.
  • Eervolle vermelding: MAM Baby (Oostenrijk) - omdat zij veiligheidsnormen hebben vastgesteld voor spenen en benodigdheden om kinderen te voeren, en nog een stap verder gaan dan die normen.

Chronologisch overzicht

De nieuwe Europese prijs voor productveiligheid zet bedrijven in de schijnwerpers die in hun inspanningen om de veiligheid van de consument te vergroten, verder gaan dan de EU-wetgeving voorschrijft. Door beste praktijken onder de aandacht te brengen, wil de Europese Commissie andere bedrijven inspireren om hetzelfde te doen, waardoor het niveau van consumentenbescherming in de hele EU wordt verhoogd. De consument mag ervan uitgaan dat de producten die op de markt worden gebracht, veilig zijn. De prijs is ook bedoeld om dat recht beter onder de aandacht te brengen.

Alle bedrijven uit de EU-lidstaten en uit IJsland, Liechtenstein en Noorwegen konden meedingen naar deze eerste Europese prijs voor productveiligheid. Kleine en grote ondernemingen uit zestien landen hebben zich ingeschreven. Uiteindelijk werden er acht finalisten geselecteerd door een jury bestaande uit vertegenwoordigers van nationale en Europese consumentenorganisaties en vooraanstaande vertegenwoordigers van de overheid.

Aan de prijs voor productveiligheid is geen geldbedrag verbonden. Het winnen van de prijs houdt voor de bedrijven een brede erkenning in, een versterking van hun reputatie en een kans om zichzelf te positioneren als marktleider op het gebied van productveiligheid.

Meer informatie

IP/19/5830

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail