Melk, groenten en fruit voor schoolkinderen dankzij een EU-programma

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op maandag 2 september 2019.

Met het begin van het nieuwe schooljaar 2019-2020 gaat ook de EU-schoolregeling voor schoolgroenten, - fruit en -melk weer van start in de deelnemende EU-landen.

De EU-schoolregeling is bedoeld om een gezond en evenwichtig eet- en voedingspatroon te bevorderen door groenten, fruit en zuivelproducten op scholen te verspreiden. Ook worden er in het kader van de regeling onderwijsprogramma's over landbouw en goede voeding aangeboden.

In het schooljaar 2017-2018 hebben meer dan 20 miljoen kinderen geprofiteerd van dit programma, ofwel 20 % van de kinderen in de Europese Unie.

Commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling Phil Hogan: Het is van belang dat kinderen van jongs af aan gezond leren eten.Dankzij de EU-schoolregeling komen jongeren niet alleen in aanraking met kwaliteitsproducten van Europese origine, maar komen zij ook meer te weten over voeding, landbouw, de voedselproductie en het vele werk dat daarvoor nodig is.

Elk schooljaar gaat er in totaal 250 miljoen euro naar de regeling. Voor 2019-2020 is 145 miljoen euro opzijgezet voor groenten en fruit en 105 miljoen euro voor melk en andere zuivelproducten. Deelname is vrijwillig, maar alle EU-lidstaten doen mee, voor een deel van de regeling of volledig. In maart 2019 heeft de Europese Commissie het budget voor dit schooljaar vastgesteld voor elk EU-land dat deelneemt. Bovenop de EU-subsidie mogen de landen uit eigen zak nog extra subsidie verstrekken.

De lidstaten mogen zelf bepalen hoe de regeling wordt uitgevoerd, bijvoorbeeld wat voor producten de kinderen krijgen of wat het onderwerp van de voorlichting is. Wel moet hun productkeuze berusten op gezondheids- en milieuoverwegingen, het seizoen, variatie en beschikbaarheid.

Meer informatie

EU-regeling voor schoolgroenten, -fruit en -melk

Belangrijkste feiten en cijfers voor de EU-schoolregeling 2017-2018

Leermiddelenpakket voor leraren

IP/19/5501

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail