EU en Japan selecteren eerste gezamenlijke Erasmus Mundus-masteropleidingen

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op woensdag 31 juli 2019.

Vandaag heeft de Europese Commissie de resultaten bekendgemaakt van de uitnodiging tot het indienen van voorstellen voor gezamenlijke Erasmus Mundus-masterpartnerschappen met Japan, die in oktober 2018 werd gepubliceerd.

Bij deze gelegenheid zei commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Jongerenzaken en Sport, Tibor Navracsics het volgende: “In juli 2018 had ik het genoegen de beleidsdialoog op hoog niveau met Japan over hoger onderwijs, cultuur en sport te openen, samen met mijn Japanse collega, toenmalig minister Hayashi. We benadrukten dat het goed zou zijn de internationale samenwerking in het hoger onderwijs te bevorderen. Ik ben ervan overtuigd dat de drie gezamenlijke masteropleidingen die we hebben geselecteerd en die deel uitmaken van ons nieuw samenwerkingsmodel voor hoger onderwijs tussen de EU en Japan tot prachtige resultaten zullen leiden doordat zij het talent van studenten ontwikkelen, excellentie koesteren en wetenschap, technologie en innovatie stimuleren. Ik zie de positieve resultaten in de komende maanden en jaren tegemoet.”

De Commissie en het Japanse Ministerie van Onderwijs, Cultuur, Sport, Wetenschap en Technologie hebben drie opleidingen van internationale consortia en gerenommeerde universiteiten geselecteerd:

  • Master of Science Imaging en licht in uitgebreide realiteit, University of Eastern Finland (Finland) en Toyohashi University of Technology (Japan). Bijkomende landenpartners: België en Frankrijk en geassocieerde partners uit Finland, België, Duitsland, Zwitserland en Japan.
  • Japans-Europese master geavanceerde robotica, gecoördineerd door de Ecole Centrale de Nantes (Frankrijk) en Kelo University (Japan). Bijkomende landenpartners: Italië en Polen.
  • Geschiedenis in de publieke ruimte, Central European University (Hongarije) en Tokyo University of Foreign Studies (Japan). Bijkomende landenpartners: Italië en Portugal en een geassocieerde partner uit Frankrijk.

Deze uitnodiging tot het indienen van voorstellen, de eerste in haar soort, wordt gezamenlijk uitgevoerd en gefinancierd door de Commissie (via het programma Erasmus+) en het Japanse Ministerie van Onderwijs, Cultuur, Sport, Wetenschap en Technologie (via het interuniversitaire uitwisselingsproject). Goed presterende studenten uit de hele wereld zullen in ten minste twee van de in elke opleiding vertegenwoordigde universiteiten kunnen studeren. Ten minste één van die universiteiten moet in Japan gevestigd zijn en aan het eind van hun studie ontvangen de studenten een gezamenlijke, dubbele of meervoudige mastergraad. Een ander element is de deelname van partners uit de zakenwereld, naast academische partners.

Achtergrond

De uitnodiging tot het indienen van voorstellen voor gezamenlijke Erasmus Mundus-masterpartnerschappen met Japan werd op 24 oktober 2018 gepubliceerd. Er zijn tien voorstellen ontvangen. De drie best gerangschikte opleidingen die vandaag geselecteerd zijn, zullen kunnen beschikken over een budget van 9 miljoen euro, dat in gelijke mate door de EU en het Japanse Ministerie van Onderwijs, Cultuur, Sport, Wetenschap en Technologie wordt gefinancierd. Als onderdeel van die financiering zullen voor de beste studenten van elk van de drie opleidingen maximaal 64 studiebeurzen beschikbaar worden gesteld.