Economische zomerprognoses 2019: Groei door externe factoren overschaduwd

De Europese economie zou in 2019 haar zevende opeenvolgende jaar van groei moeten kennen en dit in alle lidstaten. In het eerste kwartaal van het jaar viel de groei in de eurozone sterker uit dan verwacht als gevolg van een aantal tijdelijke factoren zoals zachte winterse omstandigheden en een opleving van de autoverkoop. De groei werd ook bevorderd door begrotingsmaatregelen, waardoor het beschikbare inkomen van huishoudens in verschillende lidstaten toenam. De vooruitzichten op korte termijn voor de Europese economie worden echter overschaduwd door externe factoren zoals mondiale handelsspanningen en grote onzekerheid over het beleid. Deze factoren zijn blijven wegen op het vertrouwen in de maakindustrie, die het sterkst van de ontwikkeling van de wereldhandel afhankelijk is, en zullen naar verwachting de groeivooruitzichten voor de rest van het jaar afzwakken.

Als gevolg daarvan blijft de prognose voor de bbp-groei in de eurozone in 2019 ongewijzigd op 1,2 %, terwijl de prognose voor 2020 licht is verlaagd tot 1,4 % na het gematigdere tempo dat in de rest van dit jaar wordt verwacht (voorjaarsprognoses: 1,5 %). De bbp-prognose voor de EU blijft onveranderd, namelijk 1,4 % in 2019 en 1,6 % in 2020.

Valdis Dombrovskis, vicevoorzitter, bevoegd voor Euro en Sociale Dialoog, ook belast met Financiële Stabiliteit, Financiële Diensten en Kapitaalmarktenunie: " Alle economieën van de EU zouden dit jaar en volgend jaar nog groei moeten kennen, ook al staat de robuuste groei in Midden- en Oost-Europa in contrast met de vertraging in Duitsland en Italië. De veerkracht van onze economieën wordt door de aanhoudende zwakte in de maakindustrie als gevolg van handelsspanningen en onzekerheid over het beleid op de proef gesteld. Wat de binnenlandse situatie betreft, blijft een brexit zonder akkoord een belangrijke bron van risico.”

Pierre Moscovici, commissaris voor Economische en Financiële Zaken, Belastingen en Douane: "De Europese economie blijft groeien in een moeilijke mondiale context. Zowel in 2019 als in 2020 zouden alle EU-landen weer groei moeten kennen, met de vraag die door de sterke arbeidsmarkt wordt ondersteund. Gezien de talrijke risico's voor de vooruitzichten moeten wij meer inspanningen leveren om de veerkracht van onze economieën en van de eurozone als geheel te versterken.”

Binnenlandse vraag als motor voor groei in de EU

De groei kon begin dit jaar van een aantal tijdelijke factoren profiteren, maar de vooruitzichten voor de rest van het jaar lijken minder rooskleurig nu een snel herstel van de mondiale productie en handel minder waarschijnlijk is geworden. De bbp-groei zou in 2020 hoger uitvallen, deels als gevolg van een groter aantal werkdagen. De binnenlandse vraag, met name de consumptie van de huishoudens, blijft de economische groei in Europa aandrijven, samen met de aanhoudende sterkte op de arbeidsmarkt. Verwacht wordt dat het bbp dit jaar en volgend jaar in alle lidstaten van de EU zal groeien, maar in sommige gebieden (bv. Midden- en Oost-Europa, Malta en Ierland) zal de groei aanmerkelijk sterker zijn dan in andere gebieden (bv. Italië, Duitsland).

Lagere inflatie verwacht bij dalende olieprijzen

De prognoses voor de nominale inflatie in de eurozone en de EU zijn dit jaar en volgend jaar met 0,1 procentpunt verlaagd, voornamelijk als gevolg van lagere olieprijzen en de licht zwakkere economische vooruitzichten. In de eurozone bedraagt de inflatie (geharmoniseerd indexcijfer van de consumptieprijzen) nu volgens de prognoses zowel in 2019 als in 2020 gemiddeld 1,3 % (voorjaarsprognoses: 1,4 % in 2019 en in 2020), en in de EU naar verwachting gemiddeld 1,5 % in 2019 en 1,6 % in 2020 (voorjaarsprognoses: 1,6 % in 2019 en 1,7 % in 2020).

Neerwaartse risico's nemen toe

De risico's voor de mondiale economische vooruitzichten blijven sterk onderling verweven en zijn voornamelijk negatief. Een aanhoudende economische confrontatie tussen de VS en China kan, in combinatie met de grotere onzekerheid over het Amerikaanse handelsbeleid, de huidige neergang in de mondiale handel en productie verlengen en andere regio's en sectoren treffen. Dit zou negatieve repercussies kunnen hebben voor de wereldeconomie en ook tot verstoringen op de financiële markten kunnen leiden. Ook de spanningen in het Midden-Oosten leiden mogelijk tot aanmerkelijke stijgingen van de olieprijzen. Binnenlands blijft de brexit een grote bron van onzekerheid. Ten slotte zijn er ook aanmerkelijke risico's voor de groeistimulerende factoren op korte termijn en de economische dynamiek in de eurozone. De zwakte in de maakindustrie, mocht die blijven duren, en het verminderde ondernemersvertrouwen zouden naar andere sectoren kunnen overslaan en schadelijk kunnen zijn voor de situatie op de arbeidsmarkt, de particuliere consumptie en uiteindelijk de groei.

Voor het Verenigd Koninkrijk een louter technische aanname

In het licht van het terugtrekkingsproces van het Verenigd Koninkrijk uit de EU zijn de projecties voor 2019 en 2020 opnieuw gebaseerd op een louter technische aanname van een status quo in de handelspatronen tussen de EU27 en het Verenigd Koninkrijk. Deze aanname geldt louter voor prognosedoeleinden en staat los van toekomstige onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.

Achtergrond

Deze prognoses zijn gebaseerd op een reeks technische aannames over wisselkoersen, rentetarieven en grondstoffenprijzen, met afsluitdatum 28 juni. Voor alle overige inkomende gegevens is in deze prognoses rekening gehouden met informatie tot en met 2 juli.

De Commissie publiceert elk jaar vier economische prognoses. De prognoses die elke winter en elke zomer worden gepubliceerd, omvatten alleen jaar- en kwartaalgegevens voor het bbp en de inflatie van het lopende en het volgende jaar voor alle EU-lidstaten en de eurozone, alsmede geaggregeerde gegevens voor de EU.

De volgende economische prognoses van de Europese Commissie zullen de economische najaarsprognoses in november 2019 zijn.

Meer informatie

Volledig document: E conomische zomerprognoses 2019

Volg vicevoorzitter Dombrovskis op Twitter: @VDombrovskis

Follow Commissioner Moscovici on Twitter: @pierremoscovici

Volg DG ECFIN op Twitter: @ecfin

IP/19/3850

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail