StemWijzer ProDemos voor Europese Parlementsverkiezingen online

Op donderdag 2 mei 2019 is de StemWijzer online gekomen voor de Europese Parlementsverkiezingen.

Moet Nederland uit de Europese Unie? Of op zijn minst dan uit de Euro? Of ben je juist voor meer Europese integratie en zie je bijvoorbeeld een Europees leger wel zitten? Wat moet de Europese Unie wel of vooral niet doen op het gebied van klimaat? Strikter naleven van de doelstellingen voor vermindering van de CO2-uitstoot? Statiegeld op plastic flessen? Ben je voor permanente wintertijd? En wat vind je van stemrecht vanaf 16 jaar voor de Europese verkiezingen?

Al deze onderwerpen - en meer - komen terug in de StemWijzer voor de Europese Parlementsverkiezingen. Bepaal je eigen standpunten en bekijk met welke partijen jij de meeste overeenkomsten hebt. Maar kijk vooral ook wat de verschillende politieke partijen vinden en welke toelichtingen ze daarbij geven. Kijk ook breder dan de StemWijzer, bijvoorbeeld naar de debatten, lees verkiezingsprogramma’s en websites van politieke partijen. Zo vorm je een goed beeld van de partijen die meedoen aan de Europese Parlementsverkiezingen op 23 mei en ga je goed voorbereid naar de stembus.

Nu online: de StemWijzer voor de Europese Parlementsverkiezingen op stemwijzer.nl

Vertraging

De StemWijzer voor de Europese Parlementsverkiezingen zou aanvankelijk op 23 april online komen. Kort van te voren werd echter duidelijk dat de 30 stellingen geen onderscheid meer maakten tussen GroenLinks en PvdA. StemWijzer heeft als doel verschillen tussen partijen inzichtelijk te maken. Daarom zijn twee nieuwe stellingen gemaakt. Omdat alle partijen vervolgens die stellingen moesten beantwoorden en toelichten en die antwoorden en toelichtingen moesten worden gecheckt duurde het langer dan de bedoeling was voor de StemWijzer helemaal af was.

Andere stemhulpen van ProDemos

PartijenWijzer

De PartijenWijzer gaat niet over de actuele politieke discussie van het moment, maar is gebaseerd op de beginselen van de politieke partijen die nu in de Tweede Kamer vertegenwoordigd zijn. Los van de actuele politieke debatten in verkiezingstijd ontdek je met welke partij je het meest verwant bent als het gaat om de principiële uitgangspunten. Waar sta jij voor?

partijenwijzer.nl

StemmenTracker

Om na te gaan of partijen zich ook echt aan hun verkiezingsbeloftes houden is er de website StemmenTracker. Met de StemmenTracker kunt je je eigen standpunten vergelijken met het stemgedrag van de politieke partijen in de Tweede Kamer. Terugkijkend kun je zien welke standpunten de partijen in de afgelopen periode feitelijk hebben ingenomen.

stemmentracker.nl

Young Voice

Jongeren gaan minder vaak stemmen dan gemiddeld. Een van de redenen hiervoor is dat ze niet goed weten waar de verkiezingen over gaan, uit welke partijen ze kunnen kiezen en waar die partijen voor staan. Om ze hier meer inzicht in te geven, heeft ProDemos de nieuwe stemhulp Young Voice ontwikkeld. De Young Voice voor de Europese Parlementsverkiezingen komt op 7 mei online.

youngvoice.nl