Verslag over handelsbeschermingsactiviteiten van EU – doeltreffende bescherming tegen oneerlijke handel

Volgens een vandaag verschenen verslag beschermt de EU door middel van haar handelsbeschermingsmaatregelen 320 000 directe arbeidsplaatsen in heel Europa tegen oneerlijke buitenlandse concurrentie.

De Commissie-Juncker heeft het Europese instrumentarium voor handelsbescherming versterkt door middel van twee grote hervormingen. Sinds 2014 heeft zij tevens 95 maatregelen toegepast om ervoor te zorgen dat Europese bedrijven en werknemers onder eerlijke voorwaarden kunnen concurreren. Van alle 135 bestaande maatregelen betreft twee derde de invoer uit China.

In 2018 voltooide de EU de grootste herziening van haar antidumping- en antisubsidiewetgeving sinds 1994. Met deze herziening wapende de EU zich beter tegen invoer met dumping en subsidiëring. Tegen deze achtergrond is de EU sterke inspanningen blijven leveren en heeft zij een groot aantal onderzoeken afgerond, als gevolg waarvan nieuwe beschermingsmaatregelen zijn genomen, met name in de staalsector. 2018 was ook een opmerkelijk jaar in die zin dat de EU drie vrijwaringsmaatregelen heeft ingesteld, de eerste sinds 2002.

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, zei hierover: "Wij staan voor open handel, maar kunnen ons geen naïviteit veroorloven. Niet al onze handelspartners willen het spel volgens dezelfde regels spelen; wij moeten ervoor zorgen dat wij niet ten prooi vallen aan anderen, maar moeten de EU en de bedrijven en de werknemers in de EU juist tegen oneerlijke handelspraktijken beschermen. Het vele werk dat wij de afgelopen paar jaar op dit gebied hebben verzet, werpt vruchten af: wij beschikken nu over instrumenten die beter aansluiten bij de hedendaagse mondiale economie en wij zullen ons blijven inspannen om onze bedrijven en werknemers tegen oneerlijke praktijken te beschermen."

Commissaris voor Handel Cecilia Malmström zei: "Open economieën hebben doeltreffende instrumenten nodig om eerlijke concurrentie te bevorderen, vooral in tijden waarin sommige landen het spel niet volgens de regels willen spelen. Uit dit verslag blijkt dat ons handelsbeschermingsteam harder werkt dan ooit tevoren om de werkgelegenheid veilig te stellen en de EU tegen oneerlijke handelspraktijken overal ter wereld te beschermen. Dankzij onze recente hervormingen kunnen wij sneller optreden en sluiten onze instrumenten beter aan bij de huidige mondiale economische uitdagingen."

Volgens het vandaag gepubliceerde verslag heeft de Commissie-Juncker sinds haar aantreden in november 2014 tot en met december 2018 95 handelsbeschermingsmaatregelen ingesteld. Eind 2018 stond de EU-teller op 93 definitieve antidumpingmaatregelen en 12 antisubsidiemaatregelen. Bij bijna 44 % daarvan gaat het om maatregelen ten aanzien van de invoer van staalproducten. Meer dan twee derde (68 %) van alle geldende maatregelen heeft betrekking op uit China ingevoerde producten.

De handelsbeschermingsmaatregelen van de EU betekenen een welkome steun voor Europese bedrijven. In sommige gevallen leidden de rechten tot een daling van oneerlijk geprijsde invoer met wel 99 %. Tegelijkertijd worden de rechten vastgesteld op een niveau dat volstaat om de concurrentievoorwaarden op de EU-markt te herstellen zonder dat de consumenten en de verwerkende industrieën in de EU die van invoer afhankelijk zijn, al te zeer worden belast.

Belangrijkste wapenfeiten in 2018:

  • ingrijpende herziening van de handelsbeschermingswetgeving: de EU voerde in 2018 een herziening van haar antidumping- en antisubsidiewetgeving door om doeltreffender te kunnen reageren op oneerlijke handelspraktijken die de producenten in de EU schade toebrengen. Door deze wijzigingen werden onderzoeken sneller en transparanter, met extra aandacht voor de ondersteuning van kleinere bedrijven. Deze nieuwe regels, die in 2018 voor het eerst werden toegepast voor nieuwe onderzoeken, bieden ook de mogelijkheid om hogere rechten in te stellen in geval van ernstige verstoringen van de markt.
  • opnieuw veel EU-handelsbeschermingsactiviteiten: in 2018 werden 10 nieuwe onderzoeken geopend, waarvan er 4 betrekking hadden op de invoer van staalproducten. Er werden 14 besluiten over nieuwe maatregelen genomen. De EU opende tevens 17 nieuwe onderzoeken naar bestaande maatregelen en besloot in 7 gevallen de maatregelen te handhaven. Voorts opende de Commissie 3 vrijwaringsonderzoeken: één in de staalsector en twee bilaterale onderzoeken met betrekking tot rijst uit Cambodja en Myanmar.
  • resoluut optreden om de staalproducenten in de EU te beschermen: na de instelling van maatregelen door de VS met betrekking tot staal en aluminium kwam de EU in actie om de verstorende effecten van de maatregelen op de staalsector van de EU tegen te gaan. Dit was nodig om te voorkomen dat mondiale handelsstromen naar de EU zouden worden verlegd, waardoor de staalproducenten in de EU dreigden te worden geschaad.
  • krachtige en aanhoudende hulp voor EU-exporteurs die het doelwit zijn van buitenlandse onderzoeken: de Commissie heeft ingegrepen in ongeveer 70 buitenlandse handelsbeschermingsonderzoeken waarin EU-exporteurs werden geviseerd en waarin het ging om ongerechtvaardigd gebruik of misbruik van handelsbeschermingsinstrumenten. Dit heeft er in veel gevallen toe geleid dat de rechten werden opgeheven of dat ervan werd afgezien rechten in te stellen. Momenteel zijn er 174 handelsbeschermingsmaatregelen die tegen EU-exporteurs zijn gericht, tegen 162 in 2017. Deze stijging zal naar verwachting de komende jaren aanhouden.

Meer informatie

Verslag over de EU-handelsbeschermingsactiviteiten 2018

Aanvulling op het verslag (werkdocument van de diensten van de Commissie)

EU-handelsbeschermingsactiviteiten - factsheet

Meer informatie over de handelsbeschermingsprocedures van de EU en de lopende zaken

IP/19/1850

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail