Conferentie duurzame financiering

De Europese Commissie organiseert vandaag een conferentie op hoog niveau over een mondiale benadering voor duurzame financiering.

In maart 2018 engageerde de Europese Unie zich om het voortouw te nemen bij de hervorming van het financiële bestel en zo de transitie naar een duurzame economie te ondersteunen: zij keurde het allereerste actieplan voor de financiering van duurzame groei goed en organiseerde met succes de eerste editie van de conferentie op hoog niveau over duurzame financiering.

Nu, één jaar later, biedt de conferentie van vandaag de kans om internationale samenwerking te bevorderen, op zoek te gaan naar synergie-effecten en te tonen hoe vastberaden we zijn om te komen tot een coherent internationaal financieel bestel dat helpt om particulier kapitaal naar duurzame projecten toe te leiden.

Dit initiatief maakt ook deel uit van de inspanningen in het kader van de kapitaalmarktenunie (KMU) om financiering en de specifieke behoeften van de Europese economie bij elkaar te brengen — en zo bij te dragen aan de koolstofneutrale agenda van de EU.

Voorzitter Jean-Claude Juncker: "Deze conferentie stuurt een sterk signaal uit dat we duurzame financiering mondiaal moeten opschalen. Zij laat zien dat de EU en haar partners vastberaden zijn om de transitie naar een klimaatneutrale en circulaire economie mogelijk te maken, met de steun van particulier kapitaal. Met de uitbouw van een internationaal netwerk voor duurzame financiering zouden we dit doel ook buiten de EU steunen. Gezien de urgentie en het belang van dit project hoop ik dat we dit momentum ook de komende jaren kunnen vasthouden."

Valdis Dombrovskis, vicevoorzitter bevoegd voor Financiële Stabiliteit, Financiële Diensten en de Kapitaalmarktenunie: "De Europese Unie zal haar toezeggingen in het kader van het Klimaatakkoord van Parijs nakomen. Binnen deze agenda heeft de EU voor duurzame financiering een pioniersrol op zich genomen en erkende zij dat het stimuleren van particulier kapitaal van essentieel belang is om de transitie naar een klimaatneutrale en duurzame economie te ondersteunen. Inmiddels hebben andere landen substantiële progressie gemaakt op dit gebied. Het is tijd om onze krachten te bundelen en van duurzame financiering een mondiaal gegeven te maken."

In haar onlangs goedgekeurde discussienota "Naar een duurzaam Europa in 2030" vond de Commissie het een goed idee om een internationaal netwerk uit te bouwen van jurisdicties uit opkomende markten, ontwikkelde en ontwikkelingslanden die zich inzetten voor het bevorderen van duurzame financiering.

Gisteren had vicevoorzitter Dombrovskis al een diner georganiseerd waarop hoge vertegenwoordigers van zeven vooraanstaande jurisdicties aanwezig waren: Argentinië, Canada, China, India, Japan, Marokko en Kenia. Samen hebben ze besproken welke stappen moeten worden gezet om dit soort netwerk uit te bouwen. Aan dit diner namen ook vertegenwoordigers deel van internationale organisaties en initiatieven. Binnenkort komt er ook een follow-up-bijeenkomst op werkniveau.

In dit verband is de Commissie ook ingenomen met en zegt zij haar steun toe aan het initiatief voor een coalitie van ministers van Financiën voor klimaatactie, onder de gezamenlijke leiding van Finland en Chili, en met de steun van de Wereldbank. De inspanningen van deze coalitie om de transitie naar een klimaatneutrale economie te versnellen via fiscaal en economisch beleid, zijn meer dan nodig. Zij sluiten ook aan bij de ambitie van de Commissie om tegen 2050 de transitie naar een klimaatneutrale economie waar te maken. Dit zou een aanvulling kunnen zijn op het netwerk voor duurzame financiering, dat zou inzetten op het coördineren van nationale en regionale beleidsinitiatieven voor financiële diensten waarmee het aspect "duurzaamheid" in de financiële sector wordt geïntegreerd.

Volgende stappen

In de periode tot 2030 is wereldwijd jaarlijks zo'n € 6,2 biljoen investeringen in koolstofarme infrastructuur — zoals energie, vervoer, gebouwen en water — nodig om de globale opwarming tot 2°C te beperken. Daarom is het opschalen van duurzame financiering een bijzonder belangrijk doel. Alleen al in de Europese Unie zullen in de periode 2021-2030 — in vergelijking met ongewijzigd beleid — jaarlijks € 180 miljard extra investeringen nodig zijn, om de op het Klimaatakkoord van Parijs afgestemde energie- en klimaatdoelstellingen halen. Met alleen publieke middelen, die steeds meer onder druk staan, zullen we niet aan die investeringsbehoeften kunnen voldoen. De Commissie zal haar inspanningen voortzetten om stevige internationale samenwerking rond duurzame financiering in stand te houden. Daarvoor zal zij zeer nauw samenwerken met alle betrokken internationale partners, om zo te komen tot een betere onderlinge afstemming van de verschillende beleidskaders voor financiële diensten en instrumenten die het aspect "duurzaamheid" in de financiële sector integreren.

IP/19/1734

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail