Kernboodschappen van de tripartiete sociale top

Gezamenlijke verklaring van Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, Viorica Dăncilă, premier van Roemenië, Luca Visentini, secretaris-generaal van het Europees Verbond van Vakverenigingen en Pierre Gattaz, voorzitter van BusinessEurope.

Het voornaamste thema van de tripartiete sociale top was: " Voor een sterker, verenigd en toekomstgericht Europa". De besprekingen waren opgezet rond drie subthema's:

  • · 
    50 jaar arbeidsmobiliteit - vrij verkeer van werknemers optimaal benutten voor goed functionerende arbeidsmarkten;
  • · 
    investeringen bewerkstelligen in een diepere en eerlijkere eengemaakte markt;
  • · 
    voortbouwen op de nieuwe start voor de sociale dialoog om het nieuwe arbeidsbestel vorm te geven.

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean‑Claude Juncker, benadrukte: "De laatste vier jaar staan de sociale prioriteiten weer daar waar ze thuishoren, bovenaan de Europese agenda. Er zijn 12 miljoen banen gecreëerd. De werkgelegenheid bevindt zich op recordhoogte en de werkloosheid staat op het laagste peil sinds de eeuwwisseling. Met de afkondiging van de Europese pijler van sociale rechten is inmiddels over 25 initiatieven van de Commissie op sociaal gebied overeenstemming bereikt. Gedetacheerde werknemers zullen gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde plek krijgen. Ouders en mantelzorgers krijgen nieuwe mogelijkheden om het evenwicht tussen werk en privéleven te bewaren. Miljoenen werknemers zullen beter geïnformeerd worden over hun arbeidsrechten en sociale bescherming, en zullen beter beschermd worden tegen kankerverwekkende chemische stoffen. Er wordt een Europese Arbeidsautoriteit opgericht. Ik roep iedereen op om voort te bouwen op deze vooruitgang en het sociale Europa de komende maanden en jaren verder te versterken."

Namens het roulerende voorzitterschap beklemtoonde Viorica Dăncilă, de premier van Roemenië: "Het Roemeense voorzitterschap van de Raad van de EU richt zich op cohesie — een gemeenschappelijke Europese waarde — voor een veilige, dynamische en sterke Unie in een steeds veranderende en uitdagende internationale omgeving. De inspanningen van het voorzitterschap zijn erop gericht de rechten van de Europese burgers te beschermen en tegelijkertijd het ondernemingsklimaat te ondersteunen. In de komende tien jaar zullen onze economie en samenleving ingrijpende veranderingen ondergaan als gevolg van de digitalisering en de decarbonisatie. Die veranderingen vormen belangrijke uitdagingen en mogelijkheden voor de toekomst van Europa, zijn interne consolidatie en de handhaving van zijn positie als wereldspeler. In deze context moeten we ons toespitsen op doelgerichte investeringen en de voortdurende ontwikkeling en aanpassing van de vaardigheden van werknemers. Arbeidsmobiliteit, een van de fundamentele vrijheden van de Unie, moet gedragen worden door goed opgezette mechanismen die het Europese sociale model ondersteunen. Bij dergelijke hervormingen moeten de Europese sociale partners worden betrokken. Tijdens de top van vandaag kwamen de complexe uitdagingen waarmee onze Unie wordt geconfronteerd naar voren, maar werd ook duidelijk dat alle belanghebbenden bereid zijn samen te werken aan een welvarende Europese toekomst."

De secretaris-generaal van het Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV), Luca Visentini, verklaarde: "De EU slaagt er niet in ervoor te zorgen dat werk een garantie biedt op een fatsoenlijk leven. We moeten van ons continent dringend een betere plek maken voor werkende mensen om te leven en te werken. De oplossing ligt in meer publieke en private investeringen, een echt industriebeleid, progressieve en billijke belastingheffing zonder ontduiking op grote schaal of ontwijking. Verder moeten we in elke lidstaat onderhandelingen tussen werkgevers en vakbonden mogelijk maken om de lonen en de productiviteit te verhogen en ongelijkheid aan te pakken. Het houdt ook in dat de digitale transformatie en het koolstofvrij maken van onze economie proactief moet worden beheerd zodat niemand en geen enkele regio achterblijft."

De voorzitter van BusinessEurope, Pierre Gattaz, verklaarde namens de werkgevers (BusinessEurope, CEEP, UEAPME): "De EU is steeds minder goed in het ontwikkelen van wereldwijd vooraanstaande bedrijven. Het herstel vertraagt. We moeten van ons continent dringend een betere plek maken om een bedrijf op te starten en te ontwikkelen. Het antwoord ligt in het scheppen van een gunstig klimaat voor bedrijven met efficiënte diensten van algemeen belang om meer particuliere en publieke investeringen te stimuleren. Daarvoor zijn hervormingen nodig die de nationale groei en de werkgelegenheid bevorderen. Voorts moet worden gezorgd voor een hogere productiviteit, een strategischer industriebeleid en de integratie van kleine en middelgrote ondernemingen in Europese en mondiale waardeketens. Ten slotte moeten we de daad bij het woord voegen in verband met de voltooiing van de eengemaakte markt. Ook moet de digitale transformatie van onze economie worden ondersteund en moeten innovatie en investeringen in de ontwikkeling van vaardigheden worden bevorderd aangezien dit van essentieel belang is om in de toekomst duurzame en inclusieve groei te kunnen bewerkstelligen."

Achtergrond

De tripartiete sociale top vindt tweemaal per jaar plaats, telkens vóór de voorjaarsbijeenkomst en de najaarsbijeenkomst van de Europese Raad. Het is een gelegenheid voor een constructieve gedachtewisseling tussen de leiders van Europese werknemers- en werkgeversorganisaties, de Europese Commissie, de Europese Raad, de staatshoofden en regeringsleiders van de EU en de ministers van Werkgelegenheid en Sociale Zaken van de lidstaten die het huidige en het komende voorzitterschap van de Raad van de EU bekleden.

Meer informatie over deze editie van de tripartiete sociale top is hier te vinden.

STATEMENT/19/1752

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail