Kapitaalmarktenunie: Commissie ingenomen met akkoord over EU-regels voor gedekte obligaties

De Commissie is ingenomen met het politieke akkoord dat het Europees Parlement en de lidstaten vandaag hebben bereikt over nieuwe regels om de EU-markt voor gedekte obligaties te stimuleren.

Deze nieuwe regels zijn een belangrijke bouwsteen van de kapitaalmarktenunie. Banken zullen nu deze bron van langetermijnfinanciering kunnen aanboren om de reële economie te ondersteunen.

Het akkoord gaat over regels om de markt voor gedekte obligaties uit te bouwen in de hele EU, met name in de lidstaten waar die markten nog weinig ontwikkeld zijn. Gedekte obligaties (of covered bonds) zijn financiële instrumenten die banken uitgeven om de economie te financieren. Met deze regels komt er een geharmoniseerd EU-raamwerk zonder dat reeds bestaande en goed functionerende nationale markten worden verstoord. Doordat deze regels zorgen voor een kostenefficiënte financieringsbron voor de lange termijn, zullen ze financiële instellingen, en met name banken, helpen om de reële economie in de hele EU te financieren. De maatregelen waarover een akkoord is bereikt, bieden ook meer mogelijkheden voor grensoverschrijdende stromen van kapitaal en beleggingen en dragen bij tot geharmoniseerde prudentiële regels voor dit soort instrumenten. Dit komt de financiële stabiliteit ten goede.

Vicevoorzitter van de Commissie Valdis Dombrovskis, bevoegd voor de Euro en de Sociale Dialoog, ook verantwoordelijk voor Financiële Stabiliteit, Financiële Diensten en Kapitaalmarktenunie: "Dit akkoord is een belangrijke verdere stap bij de uitbouw van de kapitaalmarktenunie. De kapitaalmarktenunie wil kapitaal mobiliseren zodat het terecht komt bij alle bedrijven in de EU die op zoek zijn naar financiële middelen om uit te breiden en te kunnen floreren. Het moet voor banken gemakkelijker en goedkoper worden om bedrijven en huishoudens te financieren. Met dit akkoord van vandaag zet de Europese Unie een verdere stap bij haar belofte om de bouwstenen voor de kapitaalmarktenunie klaar te leggen."

Vicevoorzitter Jyrki Katainen, verantwoordelijk voor Banen, Groei, Investeringen en Concurrentievermogen: "Het akkoord van vandaag is een onderdeel van de kapitaalmarktenunie, onze strategie om kapitaalmarkten te versterken en beleggingen en kredietverlening in de EU te stimuleren. De nieuwe regels stimuleren de EU-brede ontwikkeling van gedekte obligaties en het gebruik ervan als een stabiele en kostenefficiënte financieringsbron voor Europese banken. Nu banken meer bronnen voor financiering en beleggingen kunnen aanboren, zouden de totale kredietkosten voor bedrijven en retailcliënten moeten dalen."

Volgende stappen

Na dit politieke akkoord volgen er nog technische werkzaamheden zodat het Europees Parlement en de Raad de definitieve teksten nog deze legislatuur formeel kunnen goedkeuren.

Achtergrond

Gedekte obligaties (covered bonds) zijn obligaties die worden gedekt door een afzonderlijke pool activa waarop beleggers een preferente claim hebben wanneer de emittent in gebreke blijft. Deze activapool bestaat doorgaans uit hoogkwalitatieve activa, zoals hypotheken op niet-zakelijk of zakelijk onroerend goed of schuldpapier van de overheid. Indien de activa in de activapool onvoldoende kasstromen genereren om beleggers terug te betalen, zijn de emittenten met hun kapitaal volledig aansprakelijk ten overstaan van beleggers. Dit maakt van gedekte obligaties een veilig beleggingsproduct.

Doordat EU-banken gedekte obligaties kunnen uitgeven, krijgen zij de beschikking over kostenefficiënte financiering, die kan worden gebruikt om bijvoorbeeld hypotheken te verstrekken voor woningen en zakelijk vastgoed, maar ook om overheidsschuld, schepen of vliegtuigen te financieren.

Gedekte obligaties hebben de financiële crisis goed doorstaan en bleken een betrouwbare en stabiele financieringsbron te zijn toen andere financieringsbronnen aan het opdrogen waren. De regels voor dit product verschillen echter tussen lidstaten en dit gaat ten koste van de kredietwaardigheid van deze instrumenten. Bovendien verloopt de ontwikkeling van markten voor gedekte obligaties ongelijk in de interne markt. In sommige lidstaten is dit product erg belangrijk, terwijl het in andere lidstaten minder ontwikkeld is.

Op 12 maart 2018 heeft de Commissie een voorstel voor een faciliterend EU-raamwerk voor gedekte obligaties goedgekeurd in het kader van een ruimer pakket maatregelen voor de kapitaalmarktenunie:

  • Een richtlijn met een gemeenschappelijke definitie van wat gedekte obligaties zijn, met de structurele kenmerken van dit instrument en een lijst van hoogkwalitatieve activa die in aanmerking kunnen komen voor de activapool die de schuldverplichtingen afdekt. De richtlijn tekent voor gedekte obligaties ook een stevig, specifiek toezichtraamwerk uit en legt de regels vast om het label "Europese gedekte obligatie" te mogen gebruiken.
  • Een verordening tot wijziging van de verordening kapitaalvereisten (VKV) die de voorwaarden moet aanscherpen om een preferente kapitaalbehandeling toe te kennen aan gedekte obligaties. Dit gebeurt door extra eisen te stellen.

More information

Gedekte obligaties

IP/19/1435

 

Press contacts:

General public inquiries: Europe Direct by phone 00 800 67 89 10 11 or by email