Visserij: Commissie verheugd over voorlopig politiek akkoord over nieuwe technische instandhoudingsmaatregelen

Het Europees Parlement en de Raad hebben vandaag overeenstemming bereikt over het Commissievoorstel voor gedecentraliseerde en vereenvoudigde technische voorschriften, die vissers meer inspraak geven bij de besluitvorming over de beste maatregelen voor duurzame visserij, afgestemd op hun specifieke behoeften.

De nieuwe regels, die stroken met het gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB) en de agenda voor betere regelgeving van de Commissie, zorgen voor stroomlijning van de technische maatregelen die aangeven hoe, waar en wanneer, met welk soort vistuig en welke vangstsamenstelling mag worden gevist, en wat er moet gebeuren met onbedoelde vangsten.

Karmenu Vella, Europees commissaris voor Milieu, Maritieme Zaken en Visserij: "Ik ben blij met het akkoord over ons voorstel. De nieuwe technische instandhoudingsmaatregelen zijn een belangrijke stap voorwaarts in het waarmaken van een concrete EU-verbintenis voor een duurzame visserijsector en de bescherming van het mariene milieu. Het akkoord van vandaag biedt belanghebbenden en vissers een instrument om te bepalen wat de beste maatregelen voor de visserij zijn, rekening houdend met de plaatselijke context, waarbij tegelijk de gezondheid van onze oceanen wordt gevrijwaard."

De nieuwe regels zijn een vereenvoudiging van de bestaande technische instandhoudingsmaatregelen, die in de loop der jaren op Europees niveau erg complex waren geworden. De nieuwe regels zijn er onder meer op gericht de mariene ecosystemen en habitats te beschermen en bijvangsten van niet-commerciële en kwetsbare soorten te vermijden.

Er komen kwantitatieve indicatoren waarmee kan worden bepaald hoe doeltreffend technische maatregelen zijn om ongewenste vangsten van jonge vis en bijvangsten van zoogdieren zoals walvissen, dolfijnen en bruinvissen en zeevogels te verminderen, alsook indicatoren om de impact op de mariene habitat te meten. Deze nieuwe aanpak heeft tot doel een beter overzicht te krijgen van de resultaten en marktdeelnemers meer aansprakelijk te maken. Het akkoord is ook goed nieuws voor walvisachtigen en zeevogels omdat het een uitbreiding bevat van de verplichting voor de lidstaten om bijvangstbeperkende maatregelen te treffen voor zeevogels, dolfijnen, walvissen en bruinvissen in alle zeegebieden, wanneer dat gerechtvaardigd wordt door wetenschappelijke bewijzen.

De medewetgevers hebben ook overeenstemming bereikt over een verbod op pulstuig vanaf 1 juli 2021, zodat de sector zich tijdens de uitfaseerperiode kan aanpassen. Het akkoord maakt het voor de lidstaten ook mogelijk om pulsvisserij in hun kustwateren onmiddellijk te verbieden of beperken. De Commissie blijft de voortdurende wetenschappelijke ontwikkelingen nauwlettend volgen.

Volgende stappen

Het voorlopige akkoord moet nu formeel worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de Raad.

Achtergrond

Het Commissievoorstel van 2016 was gericht op een flexibeler beheerssysteem waarbij regionale actoren de technische instandhoudingsmaatregelen zelf kunnen aanpassen aan de situatie in hun plaatselijke zeebekken. Zij kennen de lokale situatie immers het best. Het bracht de verschillende verordeningen samen in één tekst, wat de interpretatie en naleving van de regels vergemakkelijkt.

IP/19/1150

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail