Concentraties: Commissie geeft Air France–KLM, Delta en Virgin Group groen licht voor verwerving gezamenlijke zeggenschap over Virgin Atlantic

De Europese Commissie heeft, op grond van de EU-concentratieverordening, zonder verdere voorwaarden toestemming gegeven voor de plannen van Air France-KLM, Delta en Virgin Group om gezamenlijke zeggenschap te verkrijgen over Virgin Atlantic. De Commissie is namelijk tot de bevinding gekomen dat de transactie geen mededingingsbezwaren zou opleveren in de Europese Economische Ruimte (EER).

Het besluit van vandaag betreft het voornemen van Air France-KLM om een belang van 31 % in Virgin Atlantic Limited te verwerven. Hiermee komt Virgin Atlantic onder gezamenlijke zeggenschap te staan van Air France-KLM, Delta Air Lines Inc. en Virgin Group.

Het onderzoek van de Commissie

De Commissie heeft het effect van de transactie onderzocht voor drie markten: i) luchtvervoer van passagiers; ii) luchtvervoer van vracht, en iii) onderhouds-, reparatie- en revisiediensten.

Wat het passagiersvervoer betreft, leidt de transactie tot overlappingen voor directe/indirecte vluchten (d.w.z. een van de maatschappijen verzorgt een directe vlucht tussen twee steden, terwijl de andere maatschappij op dezelfde route een vlucht met één overstap aanbiedt); ook voor indirecte/indirecte vluchten (d.w.z. de maatschappijen bieden tussen twee steden een vlucht met één overstap aan) zijn er overlappingen. Deze diverse overlappingen doen zich voor op routes van het Verenigd Koninkrijk naar Noord-Amerika, Afrika, Azië en het Caribisch gebied, en van Continentaal Europa/Ierland naar Noord-Amerika.

Voorts heeft de Commissie gekeken of de slots die de partijen samen hebben op luchthavens waar er overlappingen zijn tussen hun portfolio slots, een belemmering zouden zijn voor concurrenten om hun aanwezigheid op die luchthavens (nl. die van London Heathrow en Manchester) te vestigen of uit te breiden. Zeggenschap over een ruim portfolio slots op drukke luchthavens kan hogere toegangsdrempels opwerpen voor luchtvaartmaatschappijen die op die luchthavens actief willen zijn. Hierdoor zouden dan weer de tarieven voor passagiers kunnen gaan stijgen.

Het onderzoek van de Commissie leverde de volgende uitkomsten op:

  • Geen van de overlappende routes levert mededingingsbezwaren op, ondanks een klein aantal routes met hoge gecombineerde marktaandelen. Dit komt doordat a) het bij de overlappende routes om "directe/indirecte" overlappingen gaat, en b) Virgin Atlantic, Delta en Air France-KLM geen nauwe concurrenten zijn en ze nog steeds aanzienlijke concurrentie ondervinden van andere maatschappijen op de routes waar de activiteiten van de beide maatschappijen elkaar overlappen.
  • De kans is klein dat uitbreiding van hun gecombineerd portfolio negatief zal uitpakken voor passagiers op de luchthavens London Heathrow en Manchester.

Wat betreft de markten voor luchtvracht is het risico klein dat de transactie aanleiding geeft tot mededingingsbezwaren, met name omdat Air France-KLM, Delta en Virgin Atlantic geen nauwe concurrenten zijn en omdat ze nog steeds met scherpe concurrentie te maken hebben op de getroffen vrachtroutes (bijv. van Lufthansa of Cargolux).

Wat ten slotte onderhouds-, reparatie- en revisiediensten betreft, de transactie levert geen mededingingsbezwaren op vanwege de beperkte impact ervan op deze markt.

De Commissie is dan ook tot de conclusie gekomen dat de voorgenomen transactie geen mededingingsbezwaren zou opleveren voor een van de relevante markten. Daarom heeft zij zonder verdere voorwaarden groen licht gegeven voor deze transactie.

Achtergrond

In juni 2013 had de Commissie al toestemming gegeven voor de transactie waarbij Delta en Virgin Group gezamenlijke zeggenschap over Virgin Atlantic verkregen.

Het besluit van vandaag betreft de transactie waarbij Air France-KLM, Delta Air Lines Inc. en Virgin Group gezamenlijke zeggenschap over Virgin Atlantic Limited verkrijgen door de verwerving van aandelen. Tegelijk willen Air France-KLM, Delta en Virgin Group hun bestaande samenwerking voor passagiers- en vrachtvervoer versterken door twee bestaande "metal neutral" joint venture-afspraken — tussen Delta en Air France-KLM en tussen Delta en Virgin Atlantic — te bundelen en uit te breiden. Met deze samenwerkingsafspraken plannen en beheren ze samen capaciteit, tarieven en financiële regelingen tussen luchtvaartmaatschappijen, waarbij alle deelnemende maatschappijen een gelijk aandeel in de winst krijgen.

Ondernemingen en producten

Air France-KLM is een Franse onderneming en is de holdingmaatschappij van Air France (de Franse nationale luchtvaartmaatschappij) en van KLM (de Nederlandse nationale luchtvaartmaatschappij). De onderneming levert diensten voor passagiersvervoer, voor luchtvracht en voor onderhoud, reparatie en revisie.

Delta is een internationale luchtvaartmaatschappij met hoofdkantoor in de Verenigde Staten. Delta levert diensten voor passagiersvervoer, voor luchtvracht (waarvoor ze het laadruim van haar passagierstoestellen gebruikt) en voor onderhoud, reparatie en revisie.

Virgin Group is een onderneming uit de Britse Maagdeneilanden. Zij is de holdingmaatschappij van een groep ondernemingen, waaronder Virgin Atlantic, en is internationaal actief voor een breed scala producten en diensten. De holdingmaatschappij van de Virgin Group, Virgin Group Holdings Limited, is volledig in handen van Sir Richard Branson.

Virgin Atlantic is een internationale luchtvaartmaatschappij met hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk. Zij levert diensten voor passagiersvervoer, voor luchtvracht (waarvoor ze het laadruim van haar passagierstoestellen gebruikt) en voor onderhoud, reparatie en revisie.

Concentratiecontrole - regels en procedures

De transactie is op 8 januari 2019 bij de Commissie gemeld.

Het is de taak van de Commissie om fusies en acquisities te beoordelen wanneer de omzet van de betrokken ondernemingen bepaalde drempels overschrijdt (zie artikel 1 van de EU-concentratieverordening) en om concentraties te voorkomen die de daadwerkelijke mededinging in de EER (of een wezenlijk deel daarvan) op significante wijze zouden belemmeren.

Het overgrote deel van de concentraties die worden aangemeld, levert geen mededingingsbezwaren op en wordt na een routinebeoordeling goedgekeurd. Wanneer een transactie is aangemeld, heeft de Commissie normaal gesproken 25 werkdagen de tijd om de transactie goed te keuren (fase I) of een diepgaand onderzoek te beginnen (fase II).

Meer informatie over deze zaak komt op de website van DG Concurrentie van de Commissie beschikbaar in het publieke zaakregister onder zaaknummer M.8964.

IP/19/1054

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail