Voorbereidingen voor de brexit: Europese Commissie neemt "no deal"-noodmaatregel voor veilige spoorverbindingen

Voorbereidingen voor de brexit.

Het risico dat het Verenigd Koninkrijk op 30 maart uit de Europese Unie stapt zonder akkoord (het zogenaamde "no deal-scenario") wordt steeds groter. Daarom heeft de Europese Commissie vandaag een voorstel aangenomen om de gevolgen van zo'n scenario voor de spoorverbindingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk te beperken.

De Commissie stelt voor de huidige veiligheidsvergunningen voor bepaalde delen van het spoorwegnet met een strikte periode van drie maanden te verlengen. Ondertussen kunnen langetermijnoplossingen worden gevonden die in overeenstemming zijn met het EU-recht. Concreet moet het Verenigd Koninkrijk voor de Kanaaltunnel veiligheidsnormen hanteren die evenwaardig zijn aan die van de EU. Zo blijven ook na de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk de bescherming van treinreizigers en de veiligheid van burgers gegarandeerd, en worden grote verstoringen in het grensoverschrijdende trein- en pendelverkeer vermeden.

Daarnaast is het ook van essentieel belang dat de betrokken ondernemingen en nationale instanties alle nodige maatregelen nemen om te voldoen aan de EU-regels voor rijbewijzen voor machinisten, toegang tot de markt en veiligheidscertificaten en ‑vergunningen voor activiteiten in de EU.

Dit voorstel sluit aan bij een oproep van de Europese Raad (artikel 50) in november en december 2018 om meer werk te maken van voorbereidende maatregelen aangaande de brexit. Op 19 december is ook het noodplan van de Commissie vastgesteld. Tot nu toe zijn 19 wetgevingsmaatregelen voorgesteld en 88 nota's over de brexit-voorbereidingen gepubliceerd. Met deze noodmaatregelen zullen - en kunnen - de algemene gevolgen van een "no deal"-scenario echter niet worden verzacht en kan evenmin een gebrek aan voorbereiding worden goedgemaakt. Zij bieden ook niet dezelfde voordelen als een volwaardig EU-lidmaatschap of de gunstige voorwaarden van de overgangsperiode waarin het terugtrekkingsakkoord voorziet. De voorgestelde maatregelen zijn in overleg met de lidstaten tot stand gekomen, zijn tijdelijk en beperkt en worden eenzijdig door de EU vastgesteld. De Commissie blijft de voorbereidingen van de lidstaten ondersteunen en heeft haar inspanningen opgevoerd, bijvoorbeeld met bezoeken aan alle hoofdsteden van de EU27.

Volgende stappen

De Commissie zal nauw met het Europees Parlement en de Raad samenwerken om te waarborgen dat de voorgestelde wetgevingshandelingen worden aangenomen, zodat die uiterlijk op 30 maart 2019 in werking treden.

Achtergrond

Ratificatie van het terugtrekkingsakkoord blijft de doelstelling en de prioriteit van de Commissie. Zoals benadrukt in de eerste mededeling van de Commissie over de voorbereidingen voor de brexit die op 19 juli 2018 is uitgebracht, zal de keuze van het Verenigd Koninkrijk om de Europese Unie te verlaten tot aanzienlijke ontregeling leiden, ongeacht het voorgenomen scenario.

Belanghebbenden en nationale en Europese overheden moeten zich voorbereiden op twee scenario's:

  • Als er vóór 30 maart 2019 een geratificeerd terugtrekkingsakkoord ligt, is het EU-recht niet meer van toepassing op en in het Verenigd Koninkrijk vanaf 1 januari 2021, dus na een overgangsperiode van 21 maanden. Het terugtrekkingsakkoord voorziet in de mogelijkheid de overgangsperiode eenmalig te verlengen met maximaal één of twee jaar.
  • Als er vóór 30 maart 2019 geen geratificeerd terugtrekkingsakkoord ligt, komt er geen overgangsperiode en is het EU-recht niet meer van toepassing op en in het Verenigd Koninkrijk vanaf 30 maart 2019. Dat wordt het "no deal"-scenario genoemd.

In het afgelopen jaar heeft de Commissie 88 sectorspecifieke kennisgevingen gepubliceerd om iedereen te informeren over de gevolgen van de brexit bij een "no deal"-scenario. Met de voorstellen van vandaag heeft de Commissie nu 19 wetgevingsvoorstellen in het kader van haar voorbereidingen en noodplanning voor de brexit ingediend. Voorts heeft de Commissie met de resterende 27 EU-landen technisch overleg gevoerd, zowel over de voorbereiding op de brexit in het algemeen als over specifieke sectorale, juridische en bestuurlijke voorbereidingsmaatregelen. De slides die bij deze technische seminars zijn gebruikt, zijn online beschikbaar. Daarnaast is de Commissie ook begonnen met bezoeken aan de 27 EU-landen om zich ervan te vergewissen dat de nationale noodplanning op schema ligt en om waar nodig het voorbereidingsproces te verduidelijken.

Meer informatie:

Tekst van het voorstel

Vragen en antwoorden over het "noodplan" van de Commissie van 19 december 2018

Website van de Europese Commissie over de voorbereiding op de brexit (met o.a. nota's over de brexit-voorbereidingen)

Slides over de brexit-voorbereidingen

IP/19/1051

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail